A intrat în vigoare noua lege: Șoferii beți sau fără permis ajung direct la închisoare!
Noua lege ce stabilește situațiile în care se poate dispune o pedeapsă cu suspendare a intrat în vigoare. De acum, șoferii care conduc fără a deține un permis auto sau se află sub influența alcoolului ori drogurilor ajung direct la închisoare!
Parlamentul României a modificat legea privind condițiile în care se aplică o pedeapsă cu suspendare.
Ca urmare, șoferii prinși fără permis de conducere, băuți sau drogați, vor ajunge direct la închisoare.
Care e sancțiunea pentru conducere fără permis a unui vehicul
Legea stabilește o sancțiune drastică pentru conducere fără a permis a unui vehicul.
„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”, stabilește Art. 335 din Codul Penal.
De asemenea, cei care conduc un vehicul fără a deține permis pentru categoria respectivă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Aceeași pedeapsă o riscă și cei care încredințează un vehicul pentru care împrumută mașina unei persoane care nu deține permis.
Care e sancțiunea pentru conducere sub influența alcoolului
Codul Penal sancționează, prin Art. 336, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau drogurilor.
Potrivit legii, dacă șoferul are o îmbibație de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, riscă între 1 și 5 ani de închisoare. Aceeași pedeapsă o riscă și cei care conduc sub influența drogurilor sau a substanțelor psiho-active.
În plus, instanța de judecată poate dispune suspendarea permisului până la 10 ani. Aceasta este o pedeapsă complementară celei principale, adăugată prin noua lege 172/2024.
Șoferii beți sau fără permis ajung direct la închisoare!
De acum, instanțele de judecată nu vor mai putea decide amânarea aplicării pedepsei în cazul șoferilor beți sau fără permis.
Potrivit prevederilor actuale ale Codului Penal, instanța are posibilitatea de a dispune o pedeapsă cu suspendare atunci când:
- pedeapsa stabilită este amenda sau închisoarea de cel mult doi ani;
- infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii;
- infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității;
- instanța apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară.
Însă, noua legea (172/2024) stabilește că „nu se poate dispune amânarea pedepsei în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 335 și 336”.
Așadar, în cazul celor care conduc o mașină și nu dețin permis sau au o concentrație alcoolică peste limita stabilită de lege, nu se va mai putea aplica o pedeapsă cu suspendare.
Așadar, dacă sunt găsiți vinovați de instanța de judecată, șoferii beți sau fără permis ajung direct la închisoare.