A claxonat mașina poliției pentru că încurca traficul. Ce a pățit apoi șoferul este de necrezut

Autor: Radu Țuțulan 31 iul. 2024 Știri auto
A claxonat mașina poliției pentru că încurca traficul. Ce a pățit apoi șoferul este de necrezut

Mulți șoferi folosesc claxonul pentru a-și manifesta nemulțumirea față de alți participanți la trafic. Dar, un bărbat nemulțumit a claxonat mașina poliției, pentru că era parcată prost și încurca traficul. Ce a pățit apoi șoferul este de necrezut.

Sunt foarte multe situații în care șoferii apasă claxonul, indiferent dacă au un motiv întemeiat, sau nu. Dar majoritatea se abțin atunci când în apropiere se află un echipaj de poliție.

Nu a fost și cazul unui bărbat din județul Iași, care a claxonat chiar echipajul de poliție. Motivul: autoutilitara era parcată prost și încurca traficul.

A claxonat mașina poliției pentru că încurca traficul

Totul s-a petrecut pe strada Arhitect Beldiman Filaret din localitatea Miroslava, județul Iași.

Bărbatul a obesrvat că în fața sa era oprită neregulamentar o mașină a poliției. Aceasata ocupa o bună parte din singura bandă de pe sens, ceea ce îi obliga pe șoferi să calce linia continuă pentru a o putea depăși, scrie Ziarul de Iași.

La trecerea pe lângă autospecială, bărbatul a claxonat pentru a atrage atenția polițiștilor că nu au luminile aprinse și încurcă traficul.

Reacția polițiștilor a fost promptă!

Ce a pățit șoferul după ce a claxonat mașina poliției

Bărbatul a fost imediat oprit de polițiști și sancționat pentru folosirea abuzivă a claxonului și nerespectarea obligației de a sta în mașină în momentul redactării procesului-verbal de contravenție.

În total, a fost amendat cu 1.160 lei și i-a fost suspendarea permisului de conducere pentru 130 de zile.

Șoferul a considerat că această sancțiune este abuzivă, așa că a contestat-o în instanță. Iar judecătorii, parțial, i-au dat dreptate.

Instanța de judecată a anulat procesul verbal

În analiza dosarului, judecătorii au procedat în primul rând la verificarea corectitudinii actului întocmit de polițiști. Au constatat că nu există cazuri de nulitate absolută care să poată fi invocate din oficiu.

În schimb, polițiștii indicaseră greșit una dintre încadrările legale făcute pentru sancționarea șoferului.

Menționaseră ca temei legal pentru nerespectarea obligației de a sta în mașină „art. 91 lit. a din OUG 195/02”, text care era însă deja abrogat anterior faptei constatate.

Greșeala nu putea fi corectată, impunându-se anularea parțială a procesului-verbal. Mai rămânea de analizat primul motiv de sancționare, respectiv folosirea claxonului fără justificare. În fața instanței, reprezentanții Inspectoratului Poliției Județene nu au contestat faptul că autoutilitara polițiștilor era oprită în zona marcajului cu linie continuă, stânjenind traficul.

Folosirea claxonului în acest context nu apare ca abuzivă, ci ca o atenționare de dorit pentru a evita evenimente rutiere cauzate de oprirea intempestivă a autospecialei de poliție”, au apreciat judecătorii.

Magistrații au reținut faptul că mașina poliției era oprită pentru controlarea unui participant la trafic. Acest lucru trebuia însă făcut pe acostament, într-o zonă în care nu i-ar fi încurcat pe ceilalți șoferi. Astfel, nu este vorba de o folosire abuzivă a claxonului, ci de spirit civic.

Procesul-verbal a fost anulat în totalitate, dar sentința Judecătoriei a fost contestată de Serviciul Rutier al IPJ. Apelul a intrat pe rolul Tribunalului, această instanță urmând să stabilească viitorul termen de judecată.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide