Un indicator rutier din anii ’20 a devenit viral zilele acestea pe rețelele de socializare. 99% dintre șoferii de astăzi habar nu au ce înseamnă. În urmă cu 100 de ani, nerespectarea lui i-ar fi lăsat fără permis.
Indicatoarele rutiere au rolul de a dirija circulația atunci când nu există semafoare sau când traficul nu este dirijat de polițiști. Dar ce se întâmplă atunci când șoferii nu le cunosc semnificația? O imagine cu un semn de circulație din anii ’20 aduce în prim plan această întrebare.
Este vorba despre un cerc trasat cu roșu care prezintă în interiorul său trei puncte de mari dimensiuni. Sub cerc se regăsește o săgeată care arată în jos.
Acest indicator reprezenta, în funcție de situație, interzicerea accesului, oprirea sau accesul restricționat. Indicatorul din imagine arată clar interzicerea accesului pentru orice tip de vehicul (Gesperrt für kraftfahrzeuge aller art, în limba germană). Uneori, în partea inferioară a săgeții era indicat și intervalul orar în care vehiculelor le era interzis accesul în zonă.
Un semn similar, dar cu săgeata arătând către stânga sau către dreapta indica direcția de circulație obligatorie. Dacă săgeata era orientată în sus, era doar un indicator de avertizare sau o presemnalizare.
Amplasate, de obicei, pe partea dreaptă a carosabilului, carosabilului, aceste indicatoare erau folosite în perimetrul orașelor germane în urmă cu 100 de ani. Unul dintre ele, cel cu săgeata orientată în jos, care le-a dat bătăi de cap șoferilor din zilele noastre în mediul online, se regăsește la Muzeul Mercedes-Benz de la Stuttgart.
În zilele noastre, indicatorul rutier pare mai simplu și este reprezentat de un cerc trasat cu roșu (vezi GALERIA FOTO).
Indicatoarele rutiere au forme și culori diferite, în funcție de scopul lor. Acestea sunt tipurile de indicatoare rutiere pe care trebuie să le cunoască șoferii: