Nu mai pot, nu mai suport, nu mai vreau, îmi bag toate cele deodată şi pe rând. Sunt lucrurile pe care le scăpăm pe gură cel puţin de câteva ori pe zi când conducem. Viaţa la volan e tristă. Mai bine fără decât să avem mereu impresia că pierdem timp şi bani. Mai rău, nu este numai o impresie. Dacă adunaţi costul zilnic al deplasărilor şi cel al întreţinerilor anuale, veţi vedea că maşina este un lux pentru români. Fie că e înmatriculată pe Bulgaria, fie că sunteţi un patriot politically correct cu taxele la zi. Şi vă rugăm să mai faceţi un calcul: timpul pierdut. Noi împărţim salariul net la 24 de ore x 30 de zile şi aflăm cât câştigăm şi cât pierdem pe oră. Apoi înmulţiţi cu numărul de ore pe care îl staţi în trafic şi veţi avea justa apreciere a banilor pierduţi. Unde mai punem că timpul nu ni-l mai dă nimeni înapoi.
Uber a făcut un studiu local în Bucureşti în care au au fost interogate 2.770 de persoane. Trei sferturi din ele consideră că aglomeraţia e cea mai mare problemă a traficului în cel mai mare şi dens oraş din România. Asta nu ar fi o surpriză. Ai vrea să fie mai liber şi când sunt 5 maşini pe drum la 6 dimineaţa.
A doua mare plângere a bucureştenilor este lipsa locurilor de parcare. Două treimi o iau razna din această cauză. Şi jumătate din cei 2.770 de oameni chestionaţi au spus că a treia problemă sunt gropile, respectiv starea proastă a străzilor.
Mergând mai departe cu problema parcării, 62% din respondenţi au probleme zilnice cu găsirea unui loc de parcare acasă, la serviciu sau în centru. Şi 80% din ei au parct cel puţin o dată neregulamentar.
Pentru că nu ne sunt străine şi nici stranii certurile pe locuri, 4 din 10 persoane implicate în studiu au recunoscut că s-au certat (cel puţin verbal) pe locurile de parcare. Ştiţi că sunt acele situaţii în care doi se bat şi al treilea câştigă.
Cel mai urât este că 50% au zis că principala sursă generatoare de întârzieri sunt tot locurile de parcare pe care nu le găseşti. Cealaltă jumătate foloseşte mijloacele de transport în comun sau – desigur, UBER.
În top 4 priorităţi pentru scăderea procentelor sunt investiţiile în infrastructură (82% din respondenţi au zis), încurajarea soluţiilor la maşina personală (60%), taxa suplimentară pentru accesul cu maşina într-o zonă centrală (30%) şi limitarea zonelor cu paracre gratuită (14%). Ne miră că o treime din bucureşteni ar accepta o taxă pentru zonele centrale.
Autor Alexandru Banu