Dacă credeți că numărul accidentelor care au avut loc în București în perioada stării de urgență s-a redus, vă înșelați. Mai mult, tamponările care aveau loc la viteze mici cu pagube minime au fost înlocuite de incidente serioase.
“Șoferii de duminică” au ieșit în trafic
Știm cu toții ce înseamnă “șofer de duminică”. Și recent, expresia a devenit sinonimă cu “șofer de pandemie”. Mulți dintre cei care se deplasează acum cu mașinile preferă, în mod obișnuit, transportul la comun. Nu au experiență și nici curaj să se aventureze în trafic atunci când Capitala este aglomerată, dar o fac acum.
Șoferii calcă pedala de accelerație
Orașul este gol, dar limitele de viteză sunt aceleași. Un amănunt de care uită mulți dintre cei care circulă acum cu mașinile prin București. Fericiți că au scăpat de blocajele rutiere în care petreceau minute în șir și în care viteza medie de deplasare era de 5 km/h, unii conducătorii auto par că vor să recupereze timpul pierdut în trafic în lunile precedente.
Mai puțină atenție la volan
Mai puțini șoferi, mai puține mașini, mai puțină atenție la volan. Șoferii s-au relaxat în perioada în care traficul este ca într-o duminică de vară în care toată lumea a fugit la mare. Aceștia acordă mai puțină atenție și la trecerile de pietoni, pentru că știu că și numărul celor care se deplasează pe jos s-a redus semnificativ.
Multe semafoare pe intermitent
Pentru că circulația s-a redus semnificativ, Administrația Străzilor a decis ca circulația în anumite intersecții sau la anumite treceri de pietoni semaforizate să nu mai fie reglementată de semafoare. Din păcate, sunt șoferi care nu se uită la indicatoarele rutiere montate înaintea intersecției și nu știu dacă au prioritate sau trebuie să cedeze trecerea.
Nerespectarea semnelor de circulație
“Obligatoriu înainte sau la dreapta” nu mai înseamnă nimic. “Sens interzis” nu mai are nicio valoare. Șoferii profită de faptul că Bucureștiul este pustiu și încearcă să fenteze regulile de circulație. Atenție mare! Pe orice străduță cu sens unic riști să te întâlnești cu un șofer căruia nu-i pasă că sensul corect este cel în care te deplasezi tu.