Sute de șoferi au rămas, în această perioadă a sărbătorilor de iarnă, fără permis de conducere din cauza alcoolului. Poliția a desfășurat numeroase acțiuni de verificare, pentru a depista conducătorii auto care se urcă băuți la volan. Iată care sunt regulile, în 2025, pentru redobândire permis suspendat pentru alcool și ce acte sunt necesare.
În momentul în care un șofer este prins la volan sub influența alcoolului, permisul e suspendat pe loc.
În cazul în care concentrația alcoolică este mică, Poliția va aplica doar o amendă contravențională. Dar dacă este peste limita stabilită de lege, atunci fapta e considerată infracțiune.
Ceea ce duce la întocmirea unui dosar penal, iar șoferul riscă până la 5 ani de închisoare.
Ordonanță de Urgență 195/2002 stabilește limitele de alcool pur în aerul expirat și concentrația acestuia în sânge. De asemenea, prevede sancțiunile pe care le poate aplica polițistul celui care a comis abaterea.
Astfel, pentru o concentrație cuprinsă între 0.01 și 0.40 mg/l alcool în aerul expirat, conducătorul auto va fi amendat contravențional. Totodată, va fi suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile. Iar polițistul poate aplica o amendă contravențională cuprinsă între 1.822,5 lei și 4.050 de lei.
„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge (peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, stabilește ART. 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002.
Așadar, o concentrație alcoolică de peste 0.40 mg/l în aerul expirat reprezintă infracțiune.
Ceea ce duce la întocmirea unui dosar penal și suspendarea permisului auto pe toată perioada certetării penale.
Aceeași sancțiune se aplică și celor care conduc sunt influența stupefiantelor.
Șoferii care au fost amendați contravențional pentru conducere sub influența alcoolului pot redobândi permisul doar la finalul perioadei de suspendare. În cazul acestora nu există posibilitatea de a obține o reducere a perioadei de suspendare.
În schimb, șoferii a căror faptă a fost încadrată ca infracțiune, vor avea permisul suspendat pe o perioadă nedeterminată.
Legea stabilește că permisul celor care au dreptul de a conduce suspendat pentru alcool sau droguri nu poate fi redobândit decât la finalizarea cercetării penale sau după executarea pedepsei.