2025: Este legal să parchezi pe trotuar, în fața casei? Ce stabilește noul Cod Rutier

Autor: Radu Țuțulan 05 ian. 2025 Știri auto
2025: Este legal să parchezi pe trotuar, în fața casei? Ce stabilește noul Cod Rutier

Aproape că nu există trotuar care să nu fie ocupat de mașini, motociclete sau trotinete. Lipsa locurilor de parcare îi determină pe șoferi să lase mașinile oriunde găsesc un spațiu liber, chiar dacă în felul acesta blochează circulația pietonilor. Însă, conform Codului Rutier 2025, este legal să parchezi pe trotuar, dacă acesta se află în fața propriei case?

Sunt multe situații în care șoferii transformă trotuarele în parcare auto. Fie pentru că nu alt loc unde să lase mașina, fie pentru că acest spațiu se află în fața propriei locuințe.

Însă, e legal parchezi pe trotuar dacă acesta se află în fața propriei locuințe?

E legal să parchezi pe trotuar, în fața casei?

Sunt situații în care oprirea sau staționarea în anumite zone sunt interzise. De exemplu, în apropierea unei treceri de pietoni, a unei intersecții sau într-o curbă.

Iar cei care au case în aceste zone, pentru a evita aceste restricții, își parchează mașina pe trotuarul din fața casei.

Rolul trotuarului este de a permite circulația pietonilor în siguranță. Dacă trotuarul e blocat, pietonii sunt obligați să circule pe stradă, deci riscul de producere a unui accident este foarte mare. De aceea, legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate. Astfel, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul și pietonii nu au loc să treacă, chiar dacă trotuarul e în fața propriei case”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.

Șoferii ar trebui să lase un spațiu de trecere pentru pietoni de cel puțin un metru, atunci când parchează pe trotuar. Altfel, chiar dacă mașina e parcată pe trotuarul din fața propriei case, șoferul riscă să fie sancționat.

Cât este amenda pentru parcare neregulamentară

Sancțiunea minimă pentru parcare neregulamentară este de 2 puncte de amendă. Și cum în 2025 punctul de amendă a crescut la 202.5 lei, înseamnă o sancțiune de 405 lei. Amenda maximă e de peste 600 de lei.

De asemenea, Poliția poate sancționa șoferii, în astfel de cazuri, și pentru staționare neregulamentară. Caz în care amenda maximă depășește 1.000 de lei.

Aceleași amenzi se vor aplica și dacă se parchează sau se staționează pe spațiul verde.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide