2025: Cum se pornește corect mașina iarna? Are nevoie de încălzire motorul modern?
Timpul este o resursă de care tot mai puțini oameni dispun. Așa că, foarte mulți, se urcă la volan și pornesc la drum imediat, fără a mai lăsa motorul mașinii să se încălzească. Iată cum se pornește corect mașina iarna, indiferent că este una modernă sau mai veche.
Pornirea mașinii când e rece afară poate pune probleme șoferilor, în anumite situații.
Pentru că, mulți, se grăbesc să plece la drum și nu mai așteaptă ca motorul să se încălzească.
2025: Cum se pornește corect mașina iarna?
Când urmează să pornești un motor diesel, după o noapte sau o zi geroasă, este indicat să aștepți cel puțin 3-5 secunde cu contactul pus.
Asta înseamnă că trebuie să aștepți până se sting majoritatea martorilor din bord, înainte de a roti cheia până la capăt. Chiar poți aștepta, suplimentar, alte 3-5 secunde.
Motorul diesel folosește un amestec de motorină și aer, care, prin compresie, se aprinde. Când pistonul din camera de ardere împinge amestecul în sus, presiunea duce la creșterea temperaturii până la punctul în care are loc aprinderea. Explozia împinge apoi pistonul în jos.
Așadar, propulsoarele pe motorină au nevoie de compresie pentru a genera aprinderea combustibilului. De aceea, este indicat ca la mașinile diesel, când motorul e rece și afară este frig, contactul să fie ținut suficient de mult timp pentru ca sistemul să poată încălzi bujiile incandescente. Temperatura acestora trebuie să ajungă la peste 800 de grade Celsius.
Cum trebuie pornit motorul pe benzină iarna
Principiul de pornire al motoarelor pe benzină este similar cu cel al mașinilor diesel. Așadar, trebuie să așteptați câteva secunde, după ce ai pus contactul, înainte de a declanșa pornirea motorului.
În general, aceste propulsoare pot fi pornite după 2-3 secunde. Dar, de asemenea, important este să aștepți stingerea martorilor de bord. Cât timp contactul e pus, pompa de benzină trimite carburantul în motor iar bujiile se încing.
Spre deosebire de diesel, motorul pe benzină funcționează pe bază de scânteie, care aprinde amestecul benzină-aer. De aceea, temperaturile scăzute afectează mai puțin decât în cazul propulsoarelor pe motorină pornirea motorului.
Dacă mașina are un buton de pornire, aceasta poate fi pornită la fel ca în oricare altă perioadă a anului. Pentru că sistemul automat de pornire va gestiona întregul proces și va declanșa propulsorul în momentul optim.
Dar, atât la diesel cât și la benzină, e foarte important ce facem după ce pornim motorul.
Are nevoie de încălzire motorul modern?
Mulți șoferi se grăbesc să plece la drum imediat ce a pornit motorul. Dar, chiar și la mașinile moderne, este recomandat să lași motorul să meargă la ralanti, o perioadă, înainte de a pleca.
„Dimineața este bine ca motorul să pornească și să așteptăm puțin ca el să se încălzească și să intre într-o temperatură optimă de funcționare. Dacă pornim cu motorul rece și dăm și pedală tare, uzura este mult mai mare, consumul e mult mai mare, poluarea este mult mai mare. Este bine să așteptăm 2-3 minute ca motorul să se încălzească”, a explicat inginerul Flavius Câmpeanu într-un clip postat pe pagina de Facebook a Cavaleria.ro.
Așadar, după ce motorul a pornit, este indicat să fie lăsat câteva minute să funcționeze la ralanti. Asta e necesar în primul rând pentru a permite uleiului să se încălzească și să-și recapete vâscozitatea.
Astfel, componentele metalice din interiorul motorului vor fi unse corespunzător. Dacă accelerezi motorul imediat ce acesta a fost pornit, există o probabilitate destul de mare să apară zone de fricțiune metal pe metal. Ceea ce, cu timpul, duce la o uzură prematură a propulsorului.