Sunt mai multe abateri rutiere din cauza cărora șoferii care dețin un permis Categoria B pot ajunge la închisoare. Acestea sunt considerate infracțiuni, deoarece pot pune în pericol viața unei persoane. Însă, atunci când abaterea nu e gravă, șoferul poate scăpa doar cu o amendă și, în unele situații, cu permisul suspendat.
Codul Rutier stabilește o serie de reguli pentru șoferi și pentru proprietarii de autovehicule. De asemenea, sunt impuse reguli și pentru cei care repară mașini, efectuează transport de persoane sau de materiale periculoase.
Astfel, persoanele care dețin un permis de conducere Categoria B riscă să fie primească până la 20 de puncte de amendă, dacă încalcă legea rutieră. În plus, pot rămâne fără permis de conducere până la 180 de zile. În schimb, în cazul persoanelor juridice, sancțiunea maximă poate ajunge la 100 de puncte de amendă.
Dar, dacă abaterea rutieră a dus la rănirea unei persoane sau ar putea provoca o vătămare, intră în sferă penală. Ceea ce înseamnă că e considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoarea.
Legea rutieră stabilește regulile pe care toți conducătorii auto sunt obligați să le respecte atunci când se află la volanul unui vehicul.
Dar, sancțiunile diferă în funcție de gravitatea abaterii și de vehiculul condus.
Contravențiile aplicabile șoferilor de Categoria B cel mai des sunt pentru:
În anumite situații, se poate dispune suspendarea dreptului de a conduce un autovehicul. Această măsură suplimentară se poate dispune pentru o perioadă de până la 180 de zile.
Punctul de amendă reprezintă 5% din valoarea salariului minim brut pe țară. De la 1 ianuarie,
Aceste abateri rutiere comise de șoferii care dețin un permis Categoria B sunt considerate infracțiuni:
Infracțiunile rutiere săvârșite de conducătorii auto sunt sancționate cu până la 7 ani de închisoare. În anumite situații, când sunt circumstanțe agravante, se poate aplica un spor de pedeapsă. Astfel, conducătorii auto pot sta chiar și 10 ani după gratii pentru încălcarea legislației rutiere.