2024: Trebuie permis pentru motocultor cu remorcă? Legea rutieră este foarte strictă

Autor: Radu Țuțulan 29 iul. 2024 Știri auto
2024: Trebuie permis pentru motocultor cu remorcă? Legea rutieră este foarte strictă

Utilajele agricole de mici dimensiuni sunt folosite în general pentru a ara, cultiva sau curăța un teren de dimensiuni mici sau medii. Unii le folosesc și pentru a transporta, folosind drumurile publice, diverse bunuri. Însă, în 2024, îți trebuie permis pentru motocultor cu remorcă?

Dacă ți-ai cumpărat sau plănuiești să achiziționezi un motocultor, este important să cunoști și legislația rutieră.

Pentru că legea este foarte strictă în ceea ce privește aceste utilaje agricole de mici dimensiuni.

2024: Trebuie permis pentru motocultor cu remorcă?

Conform Codului Rutier 2024, unele utilaje agricole pot fi conduse pe drumurile publice din România. Pentru acestea este obligatoriu ca șoferul să dețină un permis de conducere Categoria B sau Categoria Tr. (Tractor).

Însă, nu se eliberează permis pentru motocultor, indiferent că este cu remorcă sau fără. Pentru că, deși aceste utilaje se aseamănă cu un tractor de mici dimensiuni, fiind dotate cu motor, ghidon, accelerație, frână și roți, nu pot fi conduse de drumurile publice.

Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepția celor trase sau împinse cu mâna și a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate”, se precizează în Art. 12 din legea 195/2002.

Iar un motocultor nu poate fi înmatriculat deoarece nu respectă normele minime de siguranță pentru a circula pe drumurile publice. Mai exact, nu are sisteme de iluminare și de semnalizare omologate.

Ceea ce înseamnă că nu poți circula legal cu un motocultor cu remorcă pe drumurile publice din România. Acesta poate fi folosit doar pe un teren privat sau pe trotuar, ori în afara părții carosabile.

Așadar, cât timp circulația pe drumul public nu este permisă acestor tipuri de utilaje, nu îți trebuie permis pentru motocultor.

Amendă pentru conducerea unui motocultor cu remorcă pe un drum public

Poliția Rutieră poate aplica amenzi celor care conduc un motocultor cu remorcă pe un drum public.

Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepția celor trase sau împinse cu mâna și a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate. Conducerea pe drumurile publice a altor vehicule decât cele care trebuie înmatriculate sau înregistrate, vehiculele trase sau împinse cu mana, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută la Clasa a III-a de sancțiuni”, au explicat pentru ProMotor reprezentanți ai Poliției Rutiere.

Ceea ce înseamnă între 6 și 8 puncte de amendă, adică o sancțiune cuprinsă între 990 de lei și 1.320 de lei. Iar această amendă se aplică indiferent dacă cel care conduce motocultorul deține sau nu un permis de conducere.

Ce utilaje agricole poți conduce cu permis Categoria B

Cei care dețin un permis de conducere Categoria B pot conduce orice tip de vehicul, dacă îndeplinesc următoarele condiții:

  • masa totală maximă autorizată a autovehiculului nu depășește 3.500 kg;
  • numărul de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
  • remorca tractată de un vehicul din Categoria B nu depășește 750kg;
  • greutatea maximă a ansamblului de vehicule, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă ce nu depășește masa proprie a autovehiculului trăgător, nu depășește 3.500 kg.

În plus, de anul acesta, Guvernul a decis să permită șoferilor care dețin permis Categoria B să conducă și anumite utilaje agricole de mari dimensiuni.

Permisele de conducere eliberate pentru Categoria B sunt valabile și pentru vehiculele din categoria Tr1, precum și pentru ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule”, precizează OUG 1/2024, publicată în Monitorul Oficial la începutul anului 2024.

Categoria Tr. 1 ține cont de viteza de deplasare a utilajului agricol, nu și de gabaritul acestuia.

Astfel, cei care dețin permis Categoria B pot conduce orice utilaj agricol a cărui viteză maximă constructivă nu depășește 40 km/h.

Ce categorie de permis îți trebuie pentru a tracta, legal, o remorcă

Posesorii unui permis de conducere Categoria B au dreptul de a tracta și o remorcă de mici dimensiuni. Mai exact, masa totală maxim autorizată a acesteia să nu fie mai mare de 750 kg.

În plus, greutatea cumulată a autoturismului și remorcii nu trebuie să depășească 3.5 tone, iar greutatea remorcii să fie mai mare decât a mașinii.

În cazul în care remorca nu îndeplinește aceste limite, șoferii trebuie să urmeze un curs suplimentar de conducere.

Permisul de conducere se eliberează pentru […] categoria BE: ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depășește 3.500 kg”, se precizează în Art 30, Pct. 1c, din HG 1391/2006.

Această subcategorie permite conducerea unui ansamblu de până la 7 tone. Dar, condiția este ca respectiva semiremorcă să nu depășească 3.500 de kilograme.

Cei care vor să utilizeze remorci mai mari, trebuie să obțină întâi un permis Categoria C, pentru camioane, apoi să urmeze un curs separat pentru subcategoria CE, adică o remorcă de mari dimensiuni.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: shutterstock.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide