2024: Termenul de valabilitate pentru fișa medicală auto. Cât costă analizele pentru permis?

Autor: Radu Țuțulan 08 oct. 2024 Știri auto
2024: Termenul de valabilitate pentru fișa medicală auto. Cât costă analizele pentru permis?

Pentru a obține un permis auto sau a reînnoi carnetul de conducere, este obligatorie efectuarea unui set de analize medicale. Acestea se pot efectua doar în anumite clinici de specialitate, de către medici acreditați. Iată cât costă în 2024 aceste analize medicale și care e termenul de valabilitate pentru fișa medicală auto.

Înainte de a se înscrie la școala de șoferi, cei care doresc să obțină permisul auto trebuie să demonstreze că sunt apți din punct de vedere fizic și psihic să conducă un autovehicul. Aceeași obligație o au și cei care vor să-și reînnoiască permisul auto.

Pentru asta, trebuie să prezinte o fișă medicală auto, care să ateste că au efectuat anumite analize medicale. Iar medicii de specialitate au confirmat că persoana respectivă este aptă să conducă un autovehicul.

Ce analize se fac pentru fișa auto

Examinarea medicală pentru completarea acestei fișe se realizează de medici specialiști pentru:

  • Medicina interna;
  • ORL;
  • Oftalmologie;
  • Ortopedie/Chirurgie;
  • Neurologie;
  • Psihiatrie.

Așadar, solicitantul trebuie să fie consultat de 6 medici. Fiecare specialist va adresa o serie de întrebări și va efectua anumite teste specifice, pentru a analiza comportamentul, reacțiile și capacitatea fizică a solicitantului.

În cazul în care este identificată o problemă, medicul specialist are obligația de a nota pe fișa medicală auto „INAPT”. Iar solicitantul va fi îndrumat pentru un consult de specialitate. Și, după ce a urmat tratamentul sau a corectat problema identificată, va putea solicita retestarea medicală.

Dacă nu e identificată nicio problemă, atunci medicul specialist va nota „APT” pe fișa medicală auto, va semna și va parafa consultul.

Pentru a obține permisul auto sau a-l preschimba, solicitantul trebuie să fie declarat apt de către toți medicii care îl evaluează.

2024: Termenul de valabilitate pentru fișa medicală auto

Termenul de valabilitate pentru fișa medicală auto este de un an de la data la care a fost întocmită.

Pentru eliberarea fișei medicale trebuie prezentate următoarele documente:

  • acul de identitate;
  • ochelari de vedere (dacă este cazul);
  • fișa de școlarizare (doar pentru obținerea permisului auto);
  • adeverința de la medicul de familie în care trebuie menționat dacă pacientul figurează cu boli cronice.

Aceste analize nu pot fi efectuate decât în unități medicale acreditate.

Costul obținerii fișei medicale auto variază, în general, între 150 și 300 de lei, în funcție de clinica unde se efectuează consultul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide