2024: Șoferii care se tratează de răceală pot ieși pozitiv la droguri. Cum funcționează aparatul DrugTest | VIDEO

Autor: Radu Țuțulan 25 ian. 2024 Știri auto
2024: Șoferii care se tratează de răceală pot ieși pozitiv la droguri. Cum funcționează aparatul DrugTest | VIDEO

Polițiștii de la rutieră testează conducătorii auto, cu ajutorul aparatului Drug Test Drager, pentru a stabili dacă au consumat stupefiante înainte de a se urca la volan. Însă, la aceste teste pot ieși pozitiv la droguri și șoferii care au luat medicamente de răceală sau tuse.

Autoritățile din România au demarat numeroase acțiuni de depistare a șoferilor care conduc sub influența drogurilor. Acțiunile au început în urma tragediei care s-a produs în localitatea 2 Mai, în luna august a anului trecut,

Un tânăr drogat, care conducea cu viteză, a intrat cu mașina într-un grup de 8 studenți care mergeau pe marginea drumului. Două persoane au murit și alte 6 au fost rănite.

Din acel moment, la nivelul întregii țări, șoferii sunt testați frecvent cu un aparat Drager DrugTest 5000. Acesta depistează, în urma analizei mostrelor de salivă, dacă o persoană are în organism substanțe psihoactive.

Șoferii care se tratează de răceală pot ieși pozitiv la droguri

Aceste teste de salivă ies pozitive nu doar la drogurile recreative sau de mare risc, ci și la o serie de substanțe pe care le găsim în diverse medicamente.

De exemplu, șoferii care au luat antibiotice sau medicamente antialergice pot obţine rezultate fals pozitive la amfetamine. De asemenea, șoferii care iau diverse pastile împotriva răcelii sau tusei pot să aibă rezultat fals pozitiv la opiacee.

Multe dintre medicamentele folosite în tratamentul răcelii şi gripei conțin codeină care pozitivează, de asemenea, testele rapide.

Iar șoferii care iau antivirale pot obţine rezultate fals pozitive la cannabinoizi. Și cei care consumă medicamente antiinflamatoare pot avea rezultate fals pozitive fie la cannabinoizi, fie la barbiturice.

Practic, aceste aparate de depistare a drogurilor din organism identifică orice tip de substanță care poate afecta capacitatea fizică și mentală a șoferului.

Poți rămâne fără permis din cauza medicamentelor

În momentul în care testul anti-drog a ieșit pozitiv, polițistul are obligația de a dispune suspendarea permisului. Iar șoferul va fi condus la o unitate medicală de specialitate pentru a-i fi recoltate probe de sânge.

Apoi, în urma analizei de laborator, se va stabili cu exactitate dacă șoferul era drogat sau testul a fost fals pozitiv.

Dar, până la primirea rezultatelor de sânge, permisul rămâne suspendat. Și abia după ce testele de specialitate confirmă absența din organism a substanțelor interzise, conducătorul își va redobândi permisul auto.

Medicamente care ies pozitiv la DrugTest

Lista cu medicamentele care ies pozitiv la testul antidrog, publicată de medicii spitalului CFR Timișoara.

Ce pedeapsă se aplică pentru consum de droguri la volan?

Legislația din România este foarte strictă în ceea ce privește conducerea sub influența alcoolului și drogurilor.

Cei prinși la volan cu o alcoolemie de peste 0.80 g/l, se aleg cu dosar penal și suspendarea dreptului de a conduce. De asemenea, riscă până la 5 ani de închisoare. Iar amenda e de până la 3.300 lei.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul celor prinși la volan sub influența drogurilor. Chiar dacă substanțele psiho-active sunt, de exemplu, medicamente împotriva depresiei. Pentru că acestea pot influența capacitatea de reacție a șoferilor, ceea ce reprezintă un pericol public.

VIDEO | Cum funcționează aparatul DrugTest

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide