2024: Se poate anula amenda rutieră dacă nu semnezi procesul verbal? Ce informații sunt obligatorii

Autor: Radu Țuțulan 05 iun. 2024 Știri auto
2024: Se poate anula amenda rutieră dacă nu semnezi procesul verbal? Ce informații sunt obligatorii

Polițiștii trebuie să fie atenți la mai multe detalii când sancționează un șofer care a încălcat legile de circulație, altfel sancțiunea poate fi lovită de nulitate. De exemplu, se poate anula amenda rutieră dacă șoferul refuză să semneze procesul verbal?

Există mai multe situații în care amenda de circulație poate fi anulată. Fie pentru că procesul verbal este incomplet, fie pentru că fapta nu poate fi dovedită.

De aceea, polițiștii care îi sancționează pe șoferi trebuie să fie atenți la mai multe detalii.

Ce informații sunt obligatorii în procesul verbal

Orice proces verbal de constatare a unei contravenții trebuie să conțină, obligatoriu, aceste informații:

  • numele și prenumele agentului constatator;
  • numele și prenumele contravenientului;
  • codul numeric personal / denumirea și adresa societății (in cazul persoanelor juridice);
  • fapta săvârșită și data comiterii acesteia;
  • semnătura agentului constatator.

Dacă lipsește fie și o singură informație din cele menționate, procesul verbal va fi considerat nul de instanță.

De asemenea, dacă descrierea faptei nu e completă sau suficient de clară, amenda poate fi anulată. Același lucru se poate decide și în cazul în care, de exemplu, un șofer a fost amendat pentru depășirea vitezei, dar aparatul radar nu a funcționat corespunzător.

Dar, pentru a anula acest proces verbal, șoferii trebuie să se adreseze unei instanțe de judecată.

Se poate anula amenda rutieră dacă nu semnezi procesul verbal?

După completarea procesului verbal, agentul constatator are obligația de a-i prezenta șoferului fapta sau faptele pentru care l-a sancționat și amenda dispusă.

Apoi, îi va cere conducătorului auto să spună dacă are obiecții cu privire la faptă. Această rubrică va fi completată dot de polițist.

La final, înainte de a-i înmâna amenda, va întreba șoferul dacă semnează procesul verbal.

Conducătorul auto are opțiunea de a refuza să-l semneze. În acest caz, polițistul fie va căuta un martor asistent, care să confirme refuzul, fie va preciza, în document, că șoferul refuză să semneze. Amenda va fi trimisă prin poștă, în această situație.

Dar, această situație nu reprezintă un motiv de anulare a procesului verbal. Practic, nu are importanță dacă șoferul semnează sau nu amenda, atâta timp cât informațiile obligatorii sunt corecte și complete.

Cum se contestă amenda rutieră

Șoferii au la dispoziție 15 zile pentru a contesta amenda rutieră. Această perioadă se calculează din data la care au intrat în posesia procesului verbal.

Orice greșeală a numelui, domiciliului, CNP-ului sau descrierii faptei poate atrage nulitatea procesului verbal. Chiar și o literă sau o cifră greșită a dus de multe ori, în instanță, la anularea amenzii”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.

Pașii care trebuie urmați pentru a contest amenda rutieră:

  1. Se plătește o taxă de timbru la primăria de domiciliu
  2. Se depune o contestație a procesului verbal la judecătoria de domiciliu sau la cea de pe raza localității unde a fost aplicată sancțiunea. Aceasta trebuie să conțină:
    • Plângere scrisă de mână sau dactilografiată, prin care șoferul descrie pe scurt ce s-a întâmplat și de ce contestă procesul verbal și cere anularea lui
    • Copie a procesului verbal contestat
    • Dovada achitării Taxei de timbru
    • Alte documente justificative pe care le consideră importante în cazul său (de exemplu, au fost șoferi amendați pentru viteză excesivă, dar au demonstrat că aveau o urgență medicală și era imperios să ajungă în cel mai scurt timp la spital)
    • Diverse probe materiale (poze, înregistrari video sau audio, etc.)

Nu este obligatorie prezența unui avocat pentru a depune aceste documente. Fiecare cetățean are posibilitatea să se reprezinte singur și chiar poate cere judecarea în lipsă.

După cât timp se prescrie amenda de circulație

O altă variantă prin care șoferii pot scăpa de o amendă e să aștepte până când aceasta se prescrie.

Conform legii, există trei situații de acest fel:

  1. Se prescrie automat orice sancțiune contravențională aplicată în mai mult de 6 luni de la data săvârșirii faptei;
  2. Se prescrie executarea sancțiunilor contravenționale, dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării sancțiunii;
  3. Se prescrie dreptul statului de a cere executarea silită a amenzii contravenționale, în termen de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.

Așadar, orice amendă de circulație se prescrie în 5-6 ani de la data când a fost emisă.

De exemplu, dacă un șofer e prins pe 1 ianuarie 2024 că a depășit viteza, termenul de 5 ani va curge începând cu 1 ianuarie 2025. Deci, această amendă se va prescrie în decembrie 2029. Dacă în acest interval statul nu va cere executarea silită, atunci șoferul scapă de plata amenzii.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide