2024: Redobândire permis suspendat pentru droguri sau alcool. Ce obligații are șoferul

Autor: Radu Țuțulan 11 iul. 2024 Știri auto
2024: Redobândire permis suspendat pentru droguri sau alcool. Ce obligații are șoferul

Guvernul României a adoptat noi decizii în ceea ce privește modul de testare a șoferilor pentru a stabili dacă au consumat droguri sau alcool. Iată cum pot acești conducători auto să redobândească permisul suspendat.

Guvernul a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență care aduce modificări legii circulației.

După ce, la finalul lunii iunie, Executivul a decis ca șoferii să rămână fără permis dacă testele preliminare arată posibila prezență de substanțe interzise în organism, acum a făcut o serie de corecții.

Noua lege antidrog care-i vizează pe șoferi, criticată de toată lumea

Noile reguli privind testarea și sancționarea șoferilor care conduc drogați au fost aspru criticate.

Șoferii care la testele rapide efectuate de Poliția Rutieră aveau rezultat pozitiv la diverse substanțe interzise, rămâneau pe loc fără permis. Apoi, erau obligați să meargă la o unitate medicală, însoțiți de un polițist, pentru a le fi prelevate mostre biologice.

Iar până când Poliția Rutieră intra în posesia rezultatelor analizei de sânge, rămâneau fără permis. Ceea ce însemna, între 3 și 6 luni, iar în cazurile extreme chiar și 2 ani.

În medie, peste 20% din testele antidrog s-au dovedit a fi fals pozitive. Ceea ce înseamnă că 2 din 10 șoferi au avut permisul suspendat luni de zile pe nedrept.

Aceea și procedură de testare și analizare a sângelui e aplicabilă și în cazul alcooltestului. Dacă etilotestul indică o concentrație de peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, șoferului i se recoltează o probă de sânge, în baza căreia se va stabili concentrația exactă de alcool în organism.

Permisul auto va fi reținut doar 3 zile pentru droguri sau alcool

În urma criticilor venite din toate direcțiile, Guvernul a decis să modifice această lege.

Astfel, a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență prin care se stabilește ca timpul de așteptare a rezultatelor analizelor toxicologice să fie de maximum 72 de ore.

Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenţa în organism a unor substanțe psihoactive”, se menționează în documentul pus de Guvern în dezbatere publică, citat de G4media.ro.

În cazul în care analizele de laborator nu sunt gata în 72 de ore, ori Poliția nu intră în posesia rezultatelor toxicologice, șoferul își recapătă dreptul de a conduce.

Prin proiect se propune ca permisul de conducere retras să fie restituit în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin”, se notează în actul normativ.

Practic, permisul auto va fi reținut doar 3 zile șoferilor care refuză testarea sau ies pozitiv la DrugTest sau alcooltest. După această perioadă, conducătorii auto își recapătă dreptul de a conduce.

Redobândire permis suspendat pentru alcool sau droguri

Conform noilor reguli, șoferul poate redobândi permisul dacă rezultatele de sânge întârzie mai mult de 3 zile. E suficientă o cerere depusă la Poliție pentru a intra în posesia permisului.

Ulterior, desigur, dacă rezultatele de laborator confirmă prezența alcoolului, se vor aplica măsurile legale. La o concentrație de peste 0.80 gr./l alcool în sânge, se întocmește dosar penal.

Aceeași măsură se va lua și în cazul șoferilor care au în organism substanțe cu efect psihoactiv.

Șoferii care au fost sancționați contravențional pentru conducere sub influența alcoolului pot redobândi permisul la finalul perioadei de suspendare. Pentru această faptă nu există posibilitatea de a obține o reducere a perioadei de suspendare.

În schimb, în cazul șoferilor care au comis o infracțiune, perioada de suspendare este determinată de instanța de judecată.

Dacă sunteți trimis în judecată, dosarul va pleca de la Parchet la Judecătorie și de această dată va mai dura încă 6-12 luni cel puțin. După finalizarea dosarului în instanță, urmează faza de executare a pedepsei. În concluzie, dosarele penale durează mult de tot, cel puțin 1-2 ani, iar uneori chiar și 5-6 ani”, explică avocata Lucia Pascaru într-un video publicat pe YouTube.

Ceea ce înseamnă că în această perioadă veți avea permisul suspendat și nu puteți conduce.

Aceeași situație e și în cazul în care analiza de sânge a confirmat prezența în sânge a stupefiantelor sau altor substanțe periculoase. Această faptă este infracțiune și se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare cu executare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide