Codul Rutier a fost actualizat în 2024 și aduce modificări în special în ceea ce privește valoarea sancțiunilor. Iată ce obligații au șoferii atunci când sunt opriți de Poliție și în ce condiții poți refuza să te legitimezi atunci când autoritățile solicită actul de identitate.
Orice șofer care circulă pe drumurile publice din România poate fi oprit în trafic de polițiști.
Fie că e un control de rutină, fie pentru că a încălcat legea, conducătorul auto e obligat să se supună indicațiilor polițistului. Iar, în momentul în care este tras pe dreapta, șoferul va trebui să prezinte mai multe acte.
Permisul de conducere este cel mai important document pe care trebuie să-l ai mereu asupra ta când te afli la volanul unei mașini. Acesta demonstrează că ai fost testat și ai abilitățile de a conduce pe drumurile publice.
Totodată, permisul auto detaliază tipul de vehicul pe care îl poți șofa – motocicleta, autoturism, camion, autobuz, etc.
Talonul auto, așa cum îl numesc majoritatea șoferilor, este certificatul de înmatriculare al mașinii. Acesta va fi mereu cerut de organele de control pentru a vedea cine e proprietaru vehiculului. Totodată, în talon sunt specificate o serie de șasiu, de motor și greutatea maximă admisă.
Asigurarea auto obligatorie, adică polița RCA, este cel de-al treilea document care nu trebuie să lipsească șoferului când este oprit de poliție. Aceasta poate fi prezentată, însă, și în format digital, pe telefonul mobil.
Buletinul este, de asemenea, solicitat șoferilor, pentru a confrunta datele personale înscrise în cartea de identitate cu cele din restul documentelor. Și nu doar șoferii trebuie să aibă asupra lor documentul de identitate. Legea stabilește că toate persoanele sunt obligate să dețină și să prezinte actul de identitate atunci când acesta e cerut de autorități.
Conform Codului Rutier, dacă șoferul nu are asupra sa ori refuză prezentarea permisul de conducere, poate fi sancționat cu până la 8 puncte de amendă, ceea ce înseamnă 1.320 de lei.
Sancțiunea este mai mare decât în 2023, pentru că punctul de amendă s-a majorat de la 145 lei la 165 lei.
De asemenea, Legea 61/1991, prevede că se consideră „contravenţie refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmarire penala sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”. Iar cei care încalcă această lege pot primi o amendă de până la 1.500 de lei.
În plus, conform Art. 117 din Codul Rutier, polițistul poate dispune imobilizarea vehiculului în cazul în care șoferul refuză să se legitimeze.
Așadar, nu există nicio situație care să dea dreptul șoferului sau altei persoane să nu se legitimeze. Atunci când autoritățile solicită prezentarea unui act de identitate, orice persoană este obligată să prezinte buletinul sau pașaportul.
De asemenea, Art.35 alin.(20) din Codul Rutier precizează că participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului, să înmâneze acestuia și documentele referitoare la bunurile transportate în vehicul precum și alte documente prevăzute de lege, pentru a demonstra că bunurile respective nu sunt furate sau de contrabandă.