2024: În ce condiții poți instala o stație de încărcare a mașinilor electrice? Cât costă și ce documente sunt necesare
Rețeaua de încărcare a vehiculelor nepoluante se dezvoltă tot mai mult în România, iar cererea va fi și mai mare în viitor. Iată cât costă în 2024 o stație de încărcare a mașinilor electrice și ce documente sunt necesare.
Instalarea unei stații de încărcare a mașinilor electrice nu este foarte facilă, chiar dacă se realizează la propriul domiciliu.
Depinde de mai mulți factori, precum tipul de instalație aleasă și furnizorul de servicii.
Ce presupune instalarea unei stații de încărcare a mașinilor electrice
Este important să știi de la bun început că aceste stații trebuie conectate la o instalație electrică trifazată. Deci, dacă locuința nu dispune de o rețea de 380V, atunci va trebui să adaugi aceste circuite.
Cheltuielile sunt împărțite astfel:
- analiza inițială pentru determinarea cerințelor;
- stația de încărcare electrică;
- manopera;
- materialele consumabile.
Costurile pentru montaj depind în mare măsură de distanța necesară pentru cablarea instalației și de timpul necesar pentru instalare.
Înainte de a demara procesul, este necesar, de asemenea, să obții informații cu privire la tipul de branșament electric disponibil în locuința ta:
- monofazat – poate furniza o putere de încărcare situată între 3,7 și 7,4 kWh;
- trifazat – poate furniza o putere de încărcare situată între 11 și 22 kWh.
Cum poți instala acasă o stație de încărcare a mașinilor electrice
Primul pas pentru a instala o stație de încărcare a mașinilor electrice e să te adresezi furnizorului de electricitate.
Mai exact, trebuie să soliciți un spor de putere pentru punctul de încărcare și să precizezi puterea dorită. Ar trebui să primești avizul tehnic de racordare în maximum 30 de zile.
Apoi, trebuie să transmiți o cerere pentru încheierea contractului de racordare, la care vei primi răspuns în cel mult 10 zile.
Procesul de autorizare a lucrărilor și recepția se vor desfășura într-un interval de până la 3 luni calendaristice. După finalizarea lucrărilor și a recepției, operatorul de rețea va emite un certificat de racordare.
Cu certificatul de racordare în posesie, poți încheia un contract de furnizare cu un producător de stații de încărcare autovehicule electrice.
După ce a fost perfectat contractul, stația de încărcare va fi pusă sub tensiune în maximum 10 zile. Ceea ce înseamnă că, practic, durează aproximativ 5 luni din momentul în care ai demarat procedurile până când stația de încărcare a vehiculului electric va fi funcțională.
În cazul în care locuiești la bloc, ai posibilitatea de a instala o stație de încărcare pe locul personal de parcare. Sau poți solicita asociației de proprietari să instaleze această stație, care să deservească și alți locatari.
În oricare dintre aceste situații va fi nevoie de aceleași avizele și solicitări.
Cât costă o stație de încărcare?
Stațiile variază în funcție de aspect și de tip, de la modelele simple, de mici dimensiuni care se montează pe perete, la cele complexe, tip „fast charger”, care trebuie instalate la nivelul solului.
Atunci când alegi un tip de stație, trebuie să ai în vedere:
- modul de montare (poate fi amplasată pe perete sau necesită o fundație separată);
- dimensiuni;
- planuri pe termen lung de încărcare;
- posibilitatea de extindere a capacității.
Atunci când alegi o stație, asigură-te că aceasta poate fi conectată la orice invertor.
De asemenea, e recomandată o capacitate de cel puțin 32 de amperi. Acest aspect poate fi găsit în contractul de furnizare a energiei electrice.
Ar fi indicat să alegi un cablu de încărcare mai lung, care poate fi destul de util și atunci când ai două mașini de încărcat. Pentru că nu va fi necesară mutarea mașinilor, ci doar a conectorului.
Prețurile stațiilor de încărcare variază în funcție de caracteristicile și de capacitățile acestora. Prețul acestora pornește de la 500 de euro, la care se adaugă restul costurilor de autorizare și montaj.
Dar, cele foarte performante pot depăși 30.000 de lei, cu toate costurile de avizare și instalare.
Prețul „în oraș” pentru 1 kW/h de încărcare variază, în general, între 1,5 lei și 2,5 lei, în funcție de locație. Încărcarea „acasă” este cea mai economică și costă în jur de 0,6-0,8 lei pentru 1 kW/h.