2024: Ești obligat să semnalizezi când virezi pe un drum cu prioritate?

Publicat: 22 10. 2024, 11:30

Toți șoferii știu, probabil, că atunci când fac o depășire, virează la dreapta sau la stânga, ori se opresc, trebuie să semnalizeze. Însă, dacă circulă pe un drum cu prioritate la stânga, mai trebuie să semnalizeze direcția în care merg?

Folosirea luminilor de semnalizare este obligatorie, conform Codului Rutier.

În funcție de direcția în care urmează să vireze, un șofer e obligat să acționeze semnalul stânga sau dreapta. Numai în cazul în care circulă pe direcția înainte nu va semnaliza.

Când ești obligat să semnalizezi?

În funcție de situațiile întâmpinate în trafic, Codul Rutier impune folosirea anumitor semnale luminoase.

Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare. Intenţia conducătorilor de autovehicule de a schimba direcţia de mers, depăşirea şi oprirea se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminii intermitente a semnalizatoarelor cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor, înainte de efectuarea manevrelor”, se arată în Art. 145 din Codul Rutier.

Așadar, orice schimbare de direcție, la stânga sau la dreapta, trebuie semnalizată. Inclusiv trecerea de pe o bandă pe alta, oprirea pe dreapta sau intrarea ori ieșirea dintr-un sens giratoriu.

Iar când e întâlnită o situație periculoasă care impune reducerea bruscă a vitezei, trebuie pornite luminile de avarie.

Ești obligat să semnalizezi când virezi pe un drum cu prioritate?

Dacă te afli pe un drum cu prioritate înainte, și îți continui deplasarea, nu trebuie să acționezi niciun semnal. Pentru că, evident, nu faci nicio schimbare de direcție.

Dar, dacă, de exemplu, virezi stânga pe un drum cu prioritate, trebuie să semnalizezi?

Răspunsul este că SEMNALIZĂM! Pentru că virăm la stânga, schimbăm direcția de mers. Dacă mergi înainte, nu semnalizezi. Dacă mergi stânga, semnalizezi. Dacă mergi dreapta, semnalizezi. Nu are nicio legătură în ce direcție merge drumul prioritar. Legea ne obligă să semnalizăm când virăm stânga sau dreapta”, a explicat polițistul Tavi Perțea pe contul său de YouTube.

Astfel, ceilalți participanți pot vedea în ce direcție intenționează șoferul respectiv să își continue deplasarea. Iar nerespectarea obligației de a semnaliza se sancționează, conform legii, cu amendă între 330 de lei și 495 de lei.

VIDEO