2024: Este sau nu obligatorie purtarea centurii de siguranță pentru pasagerii din spate?
Conducătorii auto trebuie să poarte centura de siguranță de fiecare dată când urcă la volanul unui vehicul. Dar, este sau nu obligatorie purtarea centurii de siguranță pentru pasagerii din spate?
În 2024, valoarea sancțiunilor rutiere a crescut, odată cu modificarea modului de calcul a punctului de amendă.
Astfel, punctul de amendă a ajuns, în prezent, la 165 de lei, cu 20 de lei mai mult decât în urmă cu un an.
Cât este amenda pentru centura de siguranță în 2024
Purtarea centurii de siguranță este impusă, prin lege, pentru toți șoferii care conduc o mașină pe drumurile publice.
Cei care încalcă legea și nu poartă centura, riscă amenzi mai mari în 2024, față de anul trecut.
Mai exact, sancțiunea pentru șoferii care nu poartă centura de siguranță este cuprinsă între 2 și 3 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 330 și 495 de lei.
Rolul acestei centuri este de a proteja atât șoferul cât și pasagerii, în cazul producerii unui accident rutier.
Este obligatorie purtarea centurii de siguranță pentru pasagerii din spate?
Legea rutieră stabilește că fiecare ocupant al mașinii este responsabil de purtarea centurii de siguranță. Astfel, atât șoferul și pasagerul din față, cât și ocupanții locurilor din spate sunt obligați să poarte centura de siguranță.
Altfel, în cazul unui control în trafic, toți cei care nu folosesc acest dispozitiv de siguranță riscă să fie sancționați. Iar amenda se aplică individual, persoanei care e prinsă fără centură.
Ceea ce înseamnă că, de exemplu, dacă șoferul poartă centura, dar cei doi pasageri aflați pe bancheta din spate nu, atunci fiecare dintre cei doi pasageri va fi primi câte o sancțiune de 2 sau 3 puncte de amendă.
Istoria centurii de siguranță
Centura de siguranță în trei puncte, așa cum o cunoaștem astăzi, a fost inclusă în dotarea standard a mașinilor Volvo în 1959. După ce au constatat cât de folositor este acest dispozitiv în protejarea șoferului și a pasagerilor, și ceilalți producători auto au implementat acest sistem de siguranță.
Cu timpul, centura a devenit obligatorie prin lege în majoritatea țărilor din lume, contribuind la salvarea a milioane de vieți.
Rolul centurii de siguranță este de ține ocupanții în scaun, în cazul unui accident. Astfel, previne proiectarea acestora în afara autoturismului sau lovirea lor de alți pasageri.
De asemenea, dată fiind construcția, centura de siguranță dispersează șocul impactului pe cutia toracică, micșorând forța de impact resimțită.