2024: Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței? Ce prevede Codul Rutier actualizat
Codul Rutier actualizat 2024 precizează în ce situații sunt șoferii obligați să acorde prioritate de trecere mașinilor de intervenție. Dar este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței?
Toți conducătorii auto știu că este interzis să treci când semaforul indică roșu. Dar, legea stabilește că toate autovehiculele sunt obligate să acorde prioritate mașinilor de intervenție.
Adică, atunci când o mașină de poliție, de pompieri sau o salvare are semnalele luminoase și acustice în funcțiune, șoferii trebuie să îi fac loc să treacă.
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței?
Această dilemă au avut-o mulți conducători auto de-a lungul timpului. De exemplu, un șofer aflat la semafor, care stă la roșu, observă în spate o ambulanță cu girofarurile și sirena pornite.
În acel moment, are de ales între a sta pe loc până se pune verde la semafor sau a traversa pe roșu. Ce ar trebui să facă?
„Nu traversa intersecția pe roșu în încercarea de a face loc ambulanței, pentru că este contravenție. Dacă este sigur, doar ambulanța va face asta. Dacă nu, va aștepta până când va putea traversa în siguranță”, este răspunsul indirect oferit de Serviciul de Ambulanță București, prin intermediul unei postări pe Facebook.
Practic, legea din România nu prevede nicio excepție pentru șoferii care trec pe roșu fără încuviințarea unui polițist. Dar, asta nu înseamnă că nu trebuie să faci loc ambulanței sau altor mașini de intervenție să treacă.
Ce trebuie să faci când întâlnești o ambulanță în misiune
Serviciul de Ambulanță București (SABIF) a prezentat ce trebuie să faci când întâlnești o ambulanță în misiune.
Șoferii ar trebui să țină cont de următoarele recomandări:
- dacă vezi în spatele tău autospeciala cu luminile aprinse sau auzi sirena, te rugăm, trage pe dreapta, dacă este spațiu suficient, pentru a putea fi depășit
- dacă nu găsești un loc sigur unde te poți da la o parte, în loc să te oprești pe loc, continuă-ți deplasarea cu o viteză sigură și legală, până când găsești o zonă unde poți trage pe dreapta sau până când ambulanța te poate depăși în siguranță;
- te rugăm, nu trage pe dreapta pe benzile de autobuz sau pe pistele de bicicletă. Ambulanțierii știu să negocieze traficul și ar putea folosi chiar ei acele benzi, atunci când situația nu le permite găsirea altui culoar. Mai mult, folosirea benzilor destinate transportului în comun sau a pistei pentru biciclete ți-ar putea aduce și o amendă de circulație, pe lângă faptul că riști să blochezi calea salvării;
- dacă banda este suficient de largă și rămâne loc și pentru ambulanță apropie-te de marginea drumului fără să depășești linia albă și fără să intri pe pista de biciclete;
- dacă ești pe un drum cu două benzi pe sens sau pe autostradă, cel mai bine este să treci pe prima bandă atunci când poți face asta în siguranță, DACĂ traficul este în mișcare! Nu te opri pe banda 2;
- dacă este blocaj, ia în considerare că ambulanța se va deplasa prin mijlocul traficului. În această situație, fă-i culoar pe mijloc astfel: dacă ești blocat pe banda a II-a de circulație, mută-te cât mai în stânga drumului; dacă ești pe prima bandă, încearcă să ajungi cât mai pe dreapta.
La aceste recomandări se adaugă, desigur, și cea referitoare la trecerea pe culoarea roșie a semaforului.
Sancțiuni pentru trecerea pe „roșu” la semafor
Conform legii, atunci când semaforul indică roșu, nu ai drept de trecere.
„La semnalul roșu vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecției, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părții carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat”, stabilește Art. 83, alin. (2), din legea circulației.
Șoferii care trec pe roșu își pun viața în pericol, dar și pe a celorlalți participanți la trafic.
Sancțiunea pentru trecere pe roșu este de 4-5 puncte de amendă și suspendarea permisului pentru 30 de zile.
În prezent, punctul de amendă reprezintă 5% din valoarea salariului minim brut pe țară. Ceea ce înseamnă că amenda pentru cei care trec pe roșu poate ajunge la 825 de lei.