2024: Este legal să prezinți la control o poză pe telefon cu permisul auto?
Legea rutieră permite Poliției să oprească în trafic și să verifice orice șofer, indiferent dacă a comis o abatere sau nu. În momentul în care e tras pe dreapta, șoferul are obligația de a prezenta actul de identitate, carnetul de conducere și documentele mașinii. Dar, dacă nu îl ai asupra ta, este legal să prezinți la control o poză pe telefon cu permisul auto?
Codul Rutier impune șoferilor să aibă asupra lor, când conduc o mașină, mai multe documente.
Aceste acte trebuie prezentate polițistului, în cazul unui control.
Acte obligatorii pentru toți șoferii
În momentul în care un șofer e oprit de Poliție pentru control, conducătorul auto are obligația de a prezenta mai multe documente.
„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, prevede ART. 35 (2), din legea 195/2002.
- permisul de conducere;
- talonul auto;
- asigurarea auto obligatorie (RCA);
- cartea de identitate.
Legea rutieră stabilește că asigurarea RCA poate fi prezentată în format electronic. Ceea ce înseamnă că poate fi arătată o poză cu acest document sau un document încărcat pe telefonul mobil.
2024: Este legal să prezinți la control o poză pe telefon cu permisul auto?
Deocamdată, legea din România nu permite șoferilor să prezinte actul de identitate, permisul auto sau talonul în format electronic. Și nici să fie arătate sub forma unei fotografii sau în copie xerox.
Așadar, nu este legal să prezinți la control o poză pe telefon cu permisul auto.
Cei care nu au asupra lor acest document în original sau nu vor să-l prezinte la control, riscă între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune între 990 de lei și 1.320 de lei.
Șoferii nu vor mai fi amendați dacă refuză să prezinte permisul auto
La Senat a fost depusă o propunere legislativă prin care se propune modificarea articolul 35, alineatul (2).
„Dovada existenţei şi valabilităţii permisului de conducere, în cazul controalelor efectuate de autorităţile abilitate, se face prin interogarea bazei de date din cadrul Direcţiei Generale Permise de Conducere şi înmatriculări şi structurile regionale aferente”, este noul text de lege propus, care ar putea fi introdus în Art. 35, după punctul 2.
Astfel, șoferii vor putea prezenta doar o poză a permisului auto sau, pur și simplu, vor înmâna actul de identitate. Iar polițistul ar urma să verifice în baza de date dacă persoana respectivă are permis auto.
Dar, deocamdată, proiectul e în faza de analiză a Senatului. Dacă va fi adoptat, urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care e for decizional. Numai dacă va fi adoptat de cele două camere și va primi acceptul Președintelui României, legea va fi modificată.