2024: Cum obții permis de conducere Categoria A, B, C sau D? Ce acte sunt necesare

Autor: Radu Țuțulan 25 ian. 2024 Știri auto
2024: Cum obții permis de conducere Categoria A, B, C sau D? Ce acte sunt necesare

Cei care vor să obțină un permis de conducere Categoria A, B, C sau D trebuie să știe că sunt obligați să susțină o serie de cursuri practice și teoretice specifice. De asemenea, trebuie să prezinte și anumite documente, în funcție de fiecare categorie.

Pentru a obține un permis auto în România este obligatoriu să prezinți o serie de documente. Unele atestă identitatea, altele nivelul de pregătire. Iar fișa medicală demonstrează capacitatea fizică și psihică a unei persoane de a conduce un vehicul.

Toate aceste documente sunt obligatorii, iar cei care nu le au, nu pot obține permisul auto.

Acte necesare pentru permisul auto

În momentul în care te înscrii la o școală auto, trebuie să întocmești un dosar cu documente obligatorii.

Aceste acte sunt necesare pentru a putea urma cursurile unei școli auto:

  • Cartea de identitate, în original și în copie;
  • Cazierul judiciar;
  • Adeverință de la medicul de familie cu mențiunea „Apt pentru școala de șoferi”;
  • Avizul psihologic – se obține la orice cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România;
  • Fișa medicală permis auto – se eliberează, în urma unor serii de consultații efectuate la o unitate medicală acreditată pentru eliberarea acestui tip de fișă pentru permisul auto, autorizată de Direcția de Sănătate Publică.

În general, instructorul sau reprezentanții școlii de șoferi te pot ghida pentru a întocmi dosarul. Aceștia îți pot recomanda o clinică unde să efectuezi examenele medicale și testarea psihologică.

Dar, este important de precizat că în lipsa unui aviz medical sau psihologic, nu poți urma cursurile unei școli auto. Deci, persoanele care nu demonstrează că sunt apte fizic și psihic, nu vor putea dobândi permis de conducere.

Cum obții permis de conducere Categoria A, B, C sau D?

Pentru a obține permisul de conducere Categoria A, B, C sau D, trebuie să finalizezi cursurile specifice la o școală de șoferi autorizată. Apoi, va trebui să te prezinți la Direcția Permise Auto din localitatea unde ai domiciliul sau rezidența și să depui dosarul pentru examinare.

Acesta trebuie să conțină următoarele documente:

  • Fișa de școlarizare – se eliberează de către școala de șoferi unde ai efectuat instruirea, iar pe spatele fișei va trebui să apară avizul unității medicale care ți-a eliberat fișa medicală pentru înscrierea la școala de șoferi;
  • Cererea de examinare – se eliberează la școala de șoferi;
  • Cazierul judiciar – poate fi prezentat cel de la înscrierea la școala de șoferi;
  • Dovada achitării taxei permis auto – poate fi achitată la orice unitate BCR, CEC Bank, la Trezoreria Statului, la automatele SelfPey sau pe ghiseul.ro;
  • Cartea de identitate în original și în copie;
  • Permisul de conducere – pentru persoanele care doresc să obțină o nouă categorie sau subcategorie.

Apoi, vei fi programat la examenul teoretic. Acesta presupune să răspunzi, pe un calculator la sediul DRPCIV, la o serie de întrebări grilă.

Cei care vor să obțină permis pentru Categoria A trebuie să ofere 17 răspunsuri corecte din 22 de întrebări. Iar pentru categoriile B, C și D sunt obligatorii 22 de răspunsuri corecte din 30 de întrebări. Cei care nu îndeplinesc baremul, sunt respinși și vor trebui să se reprogrameze la o altă testare.

Cursanții care promovează examenul teoretic, se pot programa pentru testarea practică. Ceea ce înseamnă să conducă efectiv o motocicletă, mașină, camion sau autobuz, în funcție de categoria vizată.

Un polițist examinator se va afla alături de cursant si va evalua modul în care e condus vehiculul. Iar dacă va considera că acesta a condus corect și regulamentar, îl va declara „ADMIS”.

Dacă, însă, va constata că a încălcat reguli de circulație și nu este suficient de bine pregătit, îl va declara „RESPINS”. Situație în care va trebui să se reprogrameze pentru proba practică.

La ce vârstă poți obține permis de conducere

Pentru a obține permis de conducere Categoria A, trebuie să aveți vârsta de 24 de ani. Sau, dacă dețineți permis categoria A2, puteți susține examenul la vârsta de 20 de ani.

Pentru permis Categoria B, cursanții sunt obligați să aibă vârsta de 18 ani împlinită în momentul susținerii examenului auto.

Pentru a obține un permis Categoria C, candidații trebuie să aibă vârsta de 21 de ani și să dețină permis Categoria B valabil.

Iar cei care vor să dobândească permis Categoria D, trebuie să aibă vârsta de 24 de ani și, de asemenea, să dețină permis Categoria B.

Există o serie de subcategorii pentru care se poate obține permis de conducere de la vârsta de 16 ani:

  • Categoria AM (mopede/scutere);
  • Categorie A1 (motociclete ușoare);
  • Categoria B1 (cvdricicluri).

Pentru toate aceste trei categorii de permis, se poate începe școala de șoferi de la vârsta de 15 ani și 9 luni.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Shutterstock.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide