2024: Conducerea unui autovehicul împrumutat. Cine plătește amenda de viteză, șoferul sau proprietarul?
Conducerea unui autovehicul împrumutat poate atrage sancțiuni nu doar pentru cel care se află la volan, ci și pentru posesorul mașinii. De exemplu, amenda de viteză o plătește șoferul sau proprietarul?
Sunt numeroase situații în care proprietarul unei mașini împrumută autovehiculul altei persoane.
Fie soțului sau soției, fie copilului, fie unui prieten sau unei cunoștințe, împrumutarea vehiculului poate atrage pedepse atât pentru șofer cât și pentru proprietar.
Dosar penal pentru conducerea unui autovehicul împrumutat soțului
O situație bizară s-a petrecut în toamna anului trecut. O femeie, care avea permis auto de puțin timp, și-a lăsat soțul la volanul mașinii, deoarece îi era teamă să conducă pe serpentinele de pe Valea Prahovei.
După câțiva kilometri au fost opriți de poliție și astfel s-a descoperit că bărbatul nu are carnet de conducere. Drept urmare, ofițerii au întocmit dosar penal pe numele ambilor soți. Bărbatul e acuzat că a condus fără permis iar femeia că a împrumutat mașina unei persoane care nu deține carnet de conducere.
Conducerea unui autovehicul împrumutat, fără permis
Conform Art. 335, Alin. 1 (a) din Codul Penal, conducerea unui autovehicul împrumutat fără a avea permis, se pedepsește cu închisoarea.
Iar proprietarul care a încredințat mașina unei persoane ce nu deține carnet auto va fi tras la răspundere în solidar.
„Într-o astfel de situație, în general, instanța dispune pedepse cu suspendare. Asta dacă persoana inculpată nu a comis și alte infracțiuni. Sau dacă nu are condamnări anterioare. Și nici nu poate fi invocat faptul că au avut o urgență, pentru că acest aspect nu e prevăzut în legislație. În astfel de situații, cea mai blândă pedeapsă e de un an de închisoare cu suspendare”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.
Cele 3 situații în care poți ajunge la închisoare dacă împrumuți mașina
Conform legii, proprietarul unui autoturism poate răspunde penal, când împrumută mașina unei persoane care:
- nu are permis de conducere;
- are permisul suspendat, expirat, anulat sau acesta nu este acceptat de legislația din România;
- a consumat alcool și are o concentrație de peste 0.80 gr./l alcool pur în sânge sau a consumat substanțe psihoactive (droguri sau medicamente cu efecte psihoactive).
Șoferii care sunt prinși de poliție că au condus fără a deține permis de conducere, riscă între 1 an și 5 ani de închisoare.
Cei care sunt prinși drogați, băuți sau cu permisul suspendat, pot primi între 6 luni și 3 ani de închisoare.
Și, conform Codului Penal, „cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul” unei persoane care încalcă una dintre aceste legi.
Singura variantă în care proprietarul mașinii nu e sancționat în astfel de situații e când mașina a fost furată. Sau a fost condusă fără acordul său de o persoană care a încălcat legea.
Mașina se împrumută cu procură notarială sau acord verbal?
În prezent, legea nu îi obligă pe proprietari să încheie o procură notarială sau un contract dacă împrumută vehiculul altei persoane. Și nici nu trebuie ca numele celui care va conduce mașina să fie trecut în talon.
De asemenea, nu e necesar nici ca posesorul autovehiculului să fie în mașină, dacă o împrumută.
Acordul verbal este suficient pentru ca respectivul vehicul să poată fi condus de altă persoană.
Amenda de viteză e plătită de șofer sau de proprietarul mașinii
Există trei situații principale în care se pot aplica amenzi rutiere pentru nerespectarea regulilor de circulație.
Prima este cea detaliată mai sus, în care proprietarul e tras la răspundere în solidar cu șoferul care a condus mașina.
Cea de-a doua situație e cea în care proprietarul suportă sancțiunea. De exemplu, atunci când un vehicul circulă fără a avea rovinieta valabilă, răspunderea e exclusiv a proprietarului, indiferent de cine s-a aflat la volanul mașinii.
Iar în cel de-al treilea caz, amenda se aplică doar șoferului mașinii. Această situație se aplică în majoritatea cazurilor de încălcare a normelor de circulație.
De exemplu, dacă a depășit viteza legală sau a condus o mașină cu probleme la sistemul de frânare, amenda va fi aplicată șoferului mașinii.
Amenda de viteză poate fi trimisă și prin poștă
Nu este obligatoriu ca depășirea vitezei maxime legale să fie constatată și sancționată pe loc de un polițist. Șoferii care au încălcat legea pot primi amenda și prin poștă.
Proprietarul mașinii va primi acasă o notificare în care i se cere să precizeze cine conducea mașina în data și la ora la care a fost înregistrată depășirea de viteză.
După primirea înștiințării, proprietarul vehiculului are 5 zile la dispoziție să anunțe cine conducea mașina. După identificarea șoferului, autoritățile vor transmite acestuia amenda de viteză, tot prin poștă.
Termenul în care este transmisă această sancțiune e de 6 luni de la înregistrarea abaterii.