2024: Ce valabilitate are talonul auto? Acte necesare pentru înlocuirea certificatului de înmatriculare
Talonul auto este unul dintre documentele pe care toți șoferii sunt obligați să le aibă asupra lor când se află la volanul unui vehicul. Acest document conține informații esențiale despre mașină, așa că e important să știi ce valabilitate are și actele care sunt necesare pentru înlocuirea lui.
Certificatul de înmatriculare este solicitat de polițiști la orice control în trafic. Este unul dintre cele patru documente pe care șoferii sunt obligați să le aibă la ei când circulă cu o mașină.
Documentul conține cele mai importante informații despre vehicul, date tehnice precum și valabilitatea ITP-ului.
În cazul în care ai pierdut talonul sau acesta s-a deteriorat, sunt mai mulți pași pe care trebuie să-i faci pentru a recupera acest act.
Ce valabilitate are talonul auto?
În general, talonul auto are o valabilitate nelimitată.
Dar, sunt situații în care este obligatorie schimbarea certificatului de înmatriculare. Mai exact, atunci când au loc modificări ale informațiilor pe care acesta le conține, șoferii sunt obligați să solicite înlocuirea talonului.
Fie că schimbi culoarea mașinii sau apar schimbări în actele tale de identitate, trebuie emis un nou talon pentru vehicul. De asemenea, pierderea, furtul sau deteriorarea talonului impun solicitarea unui nou certificat de înmatriculare.
Pentru a-l schimba vei avea nevoie de o serie de acte ce dovedesc identitatea și proprietatea asupra mașinii.
Actele necesare pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare
Pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare, solicitanții trebuie să se adreseze serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu următoarele documente:
- Cerere pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare în caz de furt / pierdere
- Cerere pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare în caz de modificare a unor informații personale (domiciliu, nume, etc.)
- Cartea de identitate a vehiculului
- Actul de identitate al solicitantului
- Dovada achitării taxei certificatului de înmatriculare.
În cazul persoanelor juridice, vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul, precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora.
Dacă documentele se depun de o altă persoană decât titularul, atunci va fi nevoie de o procură specială autentificată de notarul public.