Codul Rutier prevede ce acte ești obligat să prezinți când te oprește Poliția, iar șoferii care nu le au în mașină riscă o amendă destul de mare. De asemenea, și pasagerii pot fi vizați de controlul autorităților.
Orice șofer care circulă pe drumurile publice din România poate fi oprit de un echipaj de Poliție. Fie pentru un control de rutină, fie pentru că a încălcat legea.
Iar, în momentul în care este tras pe dreapta, conducătorului auto, înainte de orice, i se cer actele. De aceea, legea prevede ce documente trebuie să aibă un șofer asupra sa când circulă cu mașina.
În momentul în care un șofer e oprit de Poliție, trebuie să prezinte mai multe acte:
Conform Codului Rutier, dacă șoferul nu are asupra sa ori refuză prezentarea permisul de conducere, poate fi sancționat cu până la 8 puncte de amendă, ceea ce înseamnă 1.320 de lei.
Aceeași sancțiune se aplică și pentru cei care nu au asupra lor talonul, cartea de identitate sau asigurarea mașinii.
„Șoferul trebuie să aibă mereu la el cele patru documente! Nu pe telefon, nu xeroxate, ci în original. La școala de șoferi îi învăț pe cursanți încă de la prima oră acest aspect al legii. Așa cum folosești cardul de acces ca să intri în clădire la muncă sau cartela ca să intri la metrou, la fel trebuie să prezentați permisul, talonul, asigurarea și cartea de identitate ca să poți circula cu o mașină pe drumurile publice”, a explicat pentru ProMotor, instructorul auto Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră.
De asemenea, Art.35 alin.(20) din Codul Rutier precizează că participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia și documentele referitoare la bunurile transportate în vehicul precum și alte documente prevăzute de lege, pentru a demonstra că nu sunt furate sau de contrabandă.