Câți pasageri au voie să transporte șoferii începători?
Legislația Rutieră din România stabilește mai multe limitări pentru șoferii începători, inclusiv un număr maxim de pasageri. Cei care vor să transporte mai multe persoane, trebuie să obțină permis Categoria D, dar numai după o anumită vârstă.
Șoferii începători care dețin permis Categoria B au dreptul să conducă mai multe categorii de vehicule, inclusiv dube și monovolume.
Dar, numărul maxim de pasageri pe care îl pot transporta este limitat.
Câți pasageri au voie șoferii începători să transporte?
Ordonanța 195/2002, Art. 53, lit. b), pct. 1, privind circulația pe drumurile publice, stabilește că permisul de conducere Categoria B permite posesorului să conducă un „autovehicul cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8”.
Așadar, într-o mașină condusă de un șofer care are doar Categoria B de permis, nu se pot afla mai mult de 9 persoane, adică 1 șofer și 8 pasageri. Această limită se aplică inclusiv șoferilor începători, deci care au de mai puțin de 12 luni permis de conducere.
Pentru a putea conduce vehicule cu mai mult de 9 locuri, e nevoie de permis Categoria D. Însă există o limită de vârstă ce trebuie depășită pentru a putea obține această categorie.
La ce vârstă poți da de permis Categoria D
Permisul Categoria D e destinat celor care conduc microbuze, autobuze sau autocare cu mai mult de 9 locuri.
Pentru a dobândi permis Categoria D trebuie să ai vârsta de minimum 24 de ani și, de asemenea, să deții permis Categoria B.
Cursul teoretic include:
- 14 ore de legislație rutieră
- 10 ore de legislație specifică
- 22 de ore de conducere preventivă și ecologică
- 6 ore de prim ajutor
- 20 de ore pentru cunoașterea si întreținerea autovehiculului.
Cursul practic pentru categoria D presupune:
- 50 de ore, dacă deține permis de conducere categoria B de mai mult de 1 an
- 25 de ore, dacă deține permis de conducere categoria C/D1 de mai puțin de 1 an
- 20 de ore, dacă deține permis de conducere categoria C/D1 de mai mult de 1 an.
Cursantul va susține, la fel ca în cazul permisului pentru categoria B, un examen teoretic (chestionar) și unul practic (conducere a vehiculului).
La proba teoretică e obligat să ofere minimum 22 de răspunsuri corecte dintr-un total de 26 de întrebări. Iar dacă promovează acest examen, atunci va putea susține și proba practică.
În general, costul școlii de șoferi pentru Categoria D este de aproximativ 3.000 de lei.