2024: Cât costă drumul cu mașina până în Grecia? Care e cea mai bună rută

Autor: Radu Țuțulan 29 iun. 2024 Știri auto
2024: Cât costă drumul cu mașina până în Grecia? Care e cea mai bună rută

Mulți români preferă să meargă cu mașina în Grecia, mai ales dacă împart costurile cu alții. Iată care este cea mai bună rută și cât costă să parcurgi această rută cu un autovehicul.

Din București la Atena sunt aproximativ 1.200 de kilometri. Aproape jumătate din drumul care leagă cele două capitale, cea a României și cea a Greciei, trece prin Bulgaria.

Dar, nu Atena e principala destinație a românilor, ci litoralul de la Marea Mediterană. Astfel, cea mai apropiată destinație e Thassos, insulă aflată la doar 600 de kilometri de București. În schimb, cei care aleg să meargă pe insula Creta, au de parcurs aproximativ 1.500 de kilometri. Ambele variante sunt accesibile doar cu feribotul.

Cu mașina, direct, se poate ajunge în zona Halkidiki, sau pe insula Lefkada, de exemplu.

2024: Cât costă drumul cu mașina până în Grecia?

Costul diferă foarte mult în funcție de zona din care plecați și destinația din Grecia.

Pentru că, dacă plecați din Satu Mare și vreți să ajungeți în Creta, distanța totală e de peste 1.900 de kilometri. Dintre care, 1.500 pe șosea, iar alți 400 pe mare, cu feribotul. Costul traversării mării variază între 35 și 100 de euro de persoană. La acesta se adaugă costul mașinii, care pornește de la aproximativ 70 de euro.

Mai jos, sunt câteva costuri generale, pe care toți șoferii trebuie să le achite, indiferent de destinație.

Cât costă drumul cu mașina până în Grecia:

  • taxa de pod de la Giurgiu: 15 lei;
  • vinietă Bulgaria:
    • 23 lei un weekend;
    • 33 lei o săptămână;
    • 69 lei o lună;
  • taxa de autostradă în Grecia: 1-10 lei (0.20 – 2 euro) / porțiune
  • cost carburant / litru:
    • România – 7 lei benzina / 7 lei motorina;
    • Grecia – 9.4 lei benzina / 8.2 lei motorina.

Care e cea mai bună rută

Cea mai populară rută este Giurgiu (România) – Ruse (Bulgaria) – Kulata (Bulgaria) – Kavala (Grecia). Iar din acest punct, se poate merge spre oricare dintre zonele populare de mare din Grecia.

În schimb, cei care vin din nordul și vestul țării, pot merge pe ruta Moravița (România) – Vârșeț (Serbia) – Tabanovce (Macedonia de Nord) – Salonic (Grecia).

Cel mai bun traseu putem spune că este cel care e mai puțin aglomerat. De aceea, înainte de a pleca de acasă, analizați care sunt punctele cele mai aglomerate de trecere a frontierei și care sunt orele „de vârf”.

De asemenea, se poate analiza cu ajutorul Waze sau Google Maps, care e cea mai rapidă rută și cea mai scurtă.

În plus, e bine să țineți cont că e recomandat ca noaptea să nu conduceți în Bulgaria. Au fost numeroase cazuri în care șoferii au fost atacați și jefuiți pe diferite drumuri din țara vecină. Iar în unele cazuri, atacatorii erau îmbrăcați în polițiști, ceea ce le-a permis să oprească fără probleme mașinile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide