Sunt șoferi care nu știu dacă este permis să oprești sau să parchezi în sensul giratoriu, mai ales dacă are mai multe benzi de circulație. Iată ce prevede Codul Rutier actualizat.
Din cauza aglomerației, a lipsei locurilor de parcare sau pentru că se grăbesc, unii șoferi opresc mașina în intersecții, în curbe sau chiar în sensul giratoriu.
Dar, Codul Rutier din România stabilește că sunt anumite zone unde mașinile nu au dreptul a opri sau staționa.
Legea stabilește că parcarea sau staționarea unui vehicul la mai puțin de 25 de metri de un sens giratoriu sau trecere de pietoni e ilegală.
„Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor […] în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, precum și în zona de preselecție unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanță mai mică de 25 m de colțul intersecției”, stabilește Art. 142, lit. f) din legea 195/2002.
Singura condiție în care poate fi parcată mașina în apropierea unui sens giratoriu este ca în acea zonă să fie amenajată o parcare. Iar aceasta să fie marcată corespunzător, atât pe șosea cât și cu un indicator distinctiv „P”. De asemenea, va conține un indicator suplimentar care stabilește punctul din care e permisă parcarea.
În general, aceste parcări sunt amenajate cu cel mult 25 de metri înaintea unui sens giratoriu.
Dar sunt cazuri în care, într-un giratoriu cu mai multe benzi de circulație, prima bandă este destinată opririi și parcării vehiculelor. Acest lucru e semnalizat însă corespunzător, atât prin indicatoare cât și prin marcajele de pe șosea.
În lipsa acestora, oprirea sau parcarea în sensul giratoriu sunt interzise.
Amenda minimă pentru parcare neregulamentară este de la 330 de lei. Această sancțiune se aplică, de exemplu, celor care parchează pe trotuar, unde nu e permisă staționarea auto.
Aceeași sancțiune e aplicată de Poliție și celor care opresc în sensul giratoriu sau nu respectă distanța de 25 de metri.
Iar conducătorii auto care stau mai mult de 5 minute în acel loc pot fi amendați pentru „staționare neregulamentară” cu o sumă cuprinsă între 660 de lei și 825 de lei.