2023: Ce trebuie să faci ca Poliția să nu-ți ridice mașina? Sfaturi dacă parchezi pe domeniul public

Autor: Radu Țuțulan 24 aug. 2023 Știri auto

Guvernul a aprobat anul acesta regulile care permit ridicarea vehiculelor aflate pe domeniul public, de aceea e bine să știi ce trebuie să faci ca Poliția să nu-ți ridice mașina.

Mii, zeci de mii de mașini abandonate ocupau trotuarele și parcările din toate marile orașe. De aceea, Guvernul a emis o Hotărâre prin care permite ridicarea acestora.

Însă nu doar rablele sunt ridicate, ci și mașinile al căror proprietar nu e cunoscut.

Ce trebuie să faci ca Poliția să nu-ți ridice mașina

Mașină abandonată este considerat vehiculul care nu are plăcuțe de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut.

În aceeași categorie intră și mașinile care au ITP-ul expirat de mai mult de 6 luni, parcate pe domeniul public. Conform noilor reglementări, în momentul expirării Inspecției Tehnice Periodice (ITP), mașina este automat radiată din circulație.

Așadar, pentru a nu risca să-ți fie ridicată mașina, dacă e lăsată pe domeniul public, trebuie să fii la zi cu ITP-ul și vehiculul să fie înmatriculat.

Desigur, o altă condiție este ca mașina să fie parcată corect, să nu împiedice circulația pietonilor și să nu reprezinte un pericol pentru populație.

Când poate Poliția Locală ridica mașina

Fie cetățenii pot sesiza autoritățile locale, fie Poliția și Primăria se pot autosesiza, cu privire la o mașină abandonată pe domeniul public.

Un agent constatator de la Poliția Locală va afișa o somație pe caroseria autovehiculului. Proprietarul va avea la dispoziție 10 zile să mute mașina de pe domeniul public.

După expirarea acestui termen, primarul dispune inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportarea și depozitarea autovehiculului și a bunurilor aflate în interiorul acestuia, prin grija agentului constatator, într-un loc special amenajat.

Pentru a identifica proprietarul, primăria anunță public caracteristicile mașinii și locul unde a fost dusă. Lista cu vehiculele fără stăpân se afișează și la primărie, într-un loc special amenajat.

Dacă în termen de zece zile de la data anunțului, proprietarul nu se prezintă la autorități pentru a revendica și ridica vehiculul, acesta va intra în proprietatea primăriei.

Mașinile abandonate sunt apoi vândute sau scoase din circulație și casate.

Legea mașinilor abandonate

Prin HG 152/2023 se stabilesc aspectele care se au în vedere pentru a determina când un vehicul este abandonat:

  • are un grad de uzură ridicat (caroserie ruginită sau incompletă);
  • îi lipsesc componente (roți, geamuri, motor, etc.);
  • este radiată din circulație;
  • nu are asigurare obligatorii de răspundere civilă auto (RCA);
  • are inspecția tehnică periodică expirată (ITP).

Aceste aspecte sunt luate în considerare doar dacă mașina e parcată pe domeniul public. Autoritățile nu pot interveni dacă mașina e lăsată în curtea unei case ori pe un teren privat.

De asemenea, nu contează cât de veche este mașina. Pot fi ridicate inclusiv autoturisme noi-nouțe, dacă se încadrează la una dintre categoriile enumerate mai sus.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide