Poliția Locală are atribuții limitate în ceea ce privește aplicarea Codului Rutier, astfel că agenții nu- pot amenda pe șoferii care încalcă legea decât în anumite situații.
De când a fost instituită Poliția Locală, au apărut numeroase confuzii între aceasta și Poliția Română. Atât uniformele sunt asemănătoare, cât și echipamentele cu care sunt dotați.
Numai că Poliția Locală se află în subordinea primăriilor și are atribuții limitate. Acestea se rezumă, în general, la asigurarea ordinii publice și semnalarea situațiilor periculoase.
Și în ceea ce privește aplicarea legii circulației, polițiștii locali au atribuții limitate.
În general, un agent din Poliția Română a urmat cursurile unei școli de specialitate înainte de a fi încadrat pe post. Astfel, are o cunoaștere aprofundată a legilor și a modului în care trebuie aplicate.
În timp ce un polițist local ocupă acest post prin angajare directă, indiferent de nivelul de pregătire. De aceea, polițiștii locali nu au dreptul să aplice decât anumite sancțiuni în ceea ce privește abateri de la Codul Rutier.
Ce abateri rutiere pot fi sancționate de Poliția Locală:
Astfel, agenții de la locală pot constata și sancționa doar aceste încălcări ale legislației rutiere. În plus, identifică vehicule abandonate pe domeniul public și pot dispune ridicarea acestora.
Pentru că sunt limitați, din punct de vedere legal, polițiștii locali nu pot sancționa aproape nicio abatere rutieră.
Deși au primit atribuții de dirijare a circulației, de exemplu, nu pot amenda un șofer care nu le respectă indicațiile. Și nici pe cei care trec pe roșu sau care circulă pe linia de tramvai.
În schimb, pot sesiza Poliția Română cu privire la încălcarea acestor reguli, iar pe baza informațiilor oferite, agenții de poliție pot identifica și sancționa ulterior conducătorii auto.