2023: Cât costă fișa medicală de preschimbare a permisului auto și ce acte sunt necesare
Cei care au nevoie să obțină un nou carnet de conducere, trebuie să știe că sunt obligați să prezinte autorităților mai multe acte. Iată cât costă fișa medicală de preschimbare a permisului auto.
Dacă urmează să expire sau deja a expirat, atunci trebuie să solicitați eliberarea unui nou carnet de conducere. De asemenea, cei care au pierdut permisul auto, pot cere eliberarea unui nou document.
Iar pentru asta e nevoie de mai multe documente, pe care să le prezentați la Direcția de Permise Auto.
Acte necesare pentru preschimbarea permisului auto
Actele necesare pentru preschimbarea permisului auto expirat sau pierdut:
- cererea de schimbare permis
- actul de identitate în original
- dovada plății taxei de schimbare a permisului auto (89 de lei)
- permisul de conducere vechi
- fișa medicală din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care aplică
Valabilitatea noului permis va fi de 10 ani, de la data eliberării.
În cazul celor care au pierdut carnetul de conducere sau acesta s-a deteriorat, fișa medicală nu va mai fi necesară. În locul vechiului permis, va fi eliberat un duplicat. Valabilitatea acestuia va fi aceeași ca permisului pierdut sau deteriorat. Aceeași situație este și în cazul schimbării numelui.
Acte necesare pentru fișa medicală la preschimbarea permisului
În momentul în care solicitați eliberarea unei fișe medicale la preschimbarea permisului, trebuie să prezentați:
-
- Buletin / Carte de identitate
- Adeverința de la medicul de familie în care să se menționeze daca pacientul figurează cu boli cronice
- Scrisoare medicală de la medicul diabetolog în care să fie trecute diagnosticul, tratamentul și recomandarea dacă solicitantul este apt pentru a conduce (în cazul bolnavilor de diabet tip I)
În cazul celor care poartă ochelari de vedere, trebuie să îi aibă asupra lor când se prezintă pentru întocmirea fișei medicale. Pentru că unul dintre examenele medicale este cel oftalmologic. Iar cei care nu vor trece aceste teste, nu vor mai avea dreptul de a-și reînnoi permisul.
„Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecție, de cel puțin 0,5, când se utilizează ambii ochi. În plus, câmpul vizual orizontal trebuie să fie de cel puțin 120 de grade, extensia trebuie să fie de cel puțin 50 de grade la stânga și la dreapta și de 20 de grade ascendent și descendent. Nu trebuie să existe deficiențe pe o rază de 20 de grade față de axul central”, se precizează în normele minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.
Iar atunci când se detectează sau se declară o afecțiune oculară evolutivă, se pot emite sau reînnoi permise de conducere, cu condiția ca solicitantul să efectueze unele examene periodice în cadrul unei unități de asistență medicală autorizate.
Cât costă fișa medicală pentru preschimbarea permisului și ce valabilitate are
Cei care au nevoie de fișa medicală pentru preschimbarea permisului trebuie să plătească, în general, între 150 și 250 de lei. Fiecare clinică are tarifele proprii.
Examinarea medicală pentru completarea acestei fișe se realizează de medici specialiști pentru:
-
-
- Medicina interna
- ORL
- Oftalmologie
- Ortopedie/Chirurgie
- Neurologie
- Psihiatrie
-
Fiecare specialist va evalua solicitantul și, dacă va considera că acesta poate conduce o mașină, îl va declara apt medical. În caz contrat, va fi declarat inapt. Iar preschimbarea permisului nu se va putea face decât dacă solicitantul e declarat apt de către toți medicii care îl evaluează.
Valabilitatea fișei medicale este de un an, din momentul eliberării.