Amenda pentru depășirea vitezei cu peste 50 de kilometri la oră este una dintre cele mai mari. Dar șoferii care consideră că nu meritau să fie amendați, au posibilitatea de a contesta sancțiunea.
Limita de viteză variază în funcție de tipul de drum și zona pe unde trece acesta. Avem, astfel, drumuri și șosele locale, drumuri județene, drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi.
Cea mai mare limită de viteză o întâlnim, desigur, pe autostrăzi și pe drumurile expres. Cel mai lent, în general, se circulă pe drumurile din localitate. Dar sunt și tronsoane de drum național unde viteza maximă este limitată la nivelul celei din localitate.
Limitele de viteză admise în România, în general, sunt:
În zonele virajelor periculoase, a intersecțiilor sau a trecerilor de pietoni, administratorul drumului poate limita viteza maximă până la un nivel considerat sigur. Astfel, pe un drum național putem întâlni zone unde viteza maximă este de 50 km/h. De aceea e important să fim foarte atenți la indicatoarele de viteză.
Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere.
Punctul de amendă este 145 de lei, iar pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă.
Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:
Așadar, amenda pentru depășirea cu peste 50 km/h a vitezei maxime este de cel puțin 1.305 lei. Și permisul de conducere va fi suspendat timp de 3 luni. Iar dacă ai fost înregistrat de radar, în localitate, cu peste 120 km/h, poți primi până la 2.900 de lei amendă. Iar permisul va fi suspendat 4 luni.
Șoferii care consideră că au fost sancționați pe nedrept, au la dispoziție 15 zile și pentru a contesta amenda.
Contestarea sancțiunii rutiere se face astfel:
Nu este obligatorie prezența unui avocat pentru a depune aceste documente, fiecare cetățean având posibilitatea să se reprezinte singur și chiar se poate cere judecarea în lipsă.
O altă variantă de a „scăpa” de amenzi e să așteptați prescrierea lor. Iar aici e vorba de trei tipuri de prescriere.
Așadar, poate dura până la 8 luni să primiți acasă amenda pentru depășirea vitezei maxime. Iar din acel moment, statul are la dispoziție 5 ani pentru a te executa silit. În cazul în care statul nu dispune executarea silită în acest interval, amenda se va prescrie. Dar termenul curge din data de 1 ianuarie a anului următor.
Astfel, în cazul unui șofer care a fost sancționat, de exemplu, pe 1 ianuarie 2023, amenda se va prescrie pe 31 decembrie 2028.