2023: Ai voie să montezi coarne de ren pe mașină? Decorațiuni care te lasă fără talonul auto

Publicat: 15 12. 2023, 15:59

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, sunt șoferi care monteză coarne de ren pe mașină, dar, în unele situații, decorațiunile auto pot atrage reținerea talonului.

Sunt șoferi care, cuprinși de spiritul sărbătorilor, se lasă duși de val. Și nu își decorează doar bradul de Crăciun sau casa, ci și mașina.

Iar cei care exagerează și vor să „strălucească”, se pot alege cu suspendarea talonului și amendă contravențională.

Ai voie să montezi coarne de ren pe mașină?

Pe internet se comercializează diferite kit-uri de decorațiuni auto pentru Crăciun. Coarnele de ren și nasul roșu de „Rudolf” sunt printre cele mai populare în rândul șoferilor.

Ministerul Afacerilor Interne atrage atenția, însă, că unele dintre aceste decorațiuni ar putea atrage sancțiuni pentru conducătorii auto.

De exemplu, este interzis să folosești orice tip de sistem de iluminare auto, care nu este omologat. Ceea ce înseamnă că nu ai voie să montezi coarne de ren dacă acestea sunt iluminate. Chiar și un simplu led, care nu a trecut de aprobarea RAR, e considerat neregulamentar.

Legea prevede sancțiuni cuprinse între 6 și 8 puncte de amendă pentru montarea luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate. Ceea ce înseamnă 870 și 1.160 de lei.

Iar dacă sunt aduse modificări structurale sau tehnice mașinii pentru a atașa aceste decorațiuni, atunci Poliția poate dispune reținerea talonului.

Ce „decorațiuni” ai voie să montezi pe mașină?

Este legal să montezi coarne de ren și „nas” roșu, atâta timp cât acestea nu obstrucționează vizibilitatea. Și, desigur, nu sunt luminate și nici nu reprezintă un pericol pentru tine sau alți participanți la trafic.

Pot fi atașate diferite alte mici decorațiuni pe capotă, plafon sau chiar pe ușile laterale. Dar, regula este aceeași. Trebuie să respecte prevederile legale în ceea ce privește siguranța în trafic și vizibilitatea.

Și mai trebuie avut în vedere un aspect. Orice decorațiune „atașată” poate să cadă de pe mașină și să avarieze o alt vehicul. Sau, mai grav, să ducă la producerea unui accident rutier.

Astfel că, recomandarea autorităților este să păstrăm tradiția și să împodobim bradul de Crăciun, nu mașina.