10 embleme auto celebre şi poveştile din spatele lor | VIDEO
Probabil că recunoaşteţi cu uşurinţă logo-urile maşinilor pe care le întâlniţi pe stradă, însă siglele celor mai celebri producători auto au în spate simboluri, semne şi poveşti interesante, pe care puţini le cunosc. Cei de la Carthrottle.com ne ajută să le descifrăm. Iata care sunt acestea:
Logo-ul Alfa Romeo este probabil cel mai interesant din domeniul auto. Este elegant, fin şi plin de mister. Crucea roşie de pe stânga este simbolul oraşului Milano, în timp ce pe dreapta veţi vedea un dragon / şarpe care mănâncă un om. Sensul acestuia este destul de complicat: un nobil important din Milano numit Otone Visconti a luptat împotriva unui alt cavaler sarazin şi l-a ucis. Otone a luat apoi simbolul de pe scutul învinsului şi l-a adus la Milano, ultierior acesta ajungând pe insigna celo de la Alfa Romeo. În timp pe logo se află un şarpe / dragon care mănâncă un om, oficialii de la Alfa spun că omul iese de fapt din gura fiarei, un om purificat, nou.
Logo-ul Audi este simplu şi curat, fară şerpi, fără simboluri complicate. Cele patru inele ale logo-ului reprezintă patru companii auto (Audi, Horch, DKW şi Wanderer), care au fuzionat în 1932 pentru a crea compania Auto Union.
O altă sursă de polemici printre pasionaţii auto o reprezintă inspiraţia din care s-a născut binecunoscutul logo al producătorului bavarez. În versiunea populară a istoriei logo-ului BMW, prima îndeletnicire a companiei – construcţia de motoare de avion – se reflectă încă în emblema care aduce aminte de imaginea unei elice de culoare albă, aflată în rotaţie pe fundalul unui cer albastru. Provenienţa emblemei a fost clarificată în 2010 de un oficial BMW care a declarat pentru New York Times că deşi o reclamă BMW din 1929 ar fi putut alimenta legenda emblemei, aceasta nu este nimic decât o transpunere a culorilor tradiţionale ale Bavariei, sau un petic din steagul bavarez.
Celebrul papion Chevrolet are o poveste extrem de interesantă. De fapt, e vorba de mai multe poveşti, fiecare fiind o ipoteză în sine legată de apariţia logo-ului. Creditat cu crearea sa este William Durant, partenerul cu care Louis Chevrolet a pus bazele Chevrolet în Detroit. Unii spun că forma de cruce reproduce imaginea în oglindă a drapelului elveţian, ca un omagiu adus ţării în care s-a născut Louis Chevrolet. Alte surse (o ediţie aniversară din 1961 a publicaţiei „The Chevrolet Story”) spun că emblema Chevrolet este de fapt un model pe care Durant l-a remarcat pe un tapet de perete, în timpul şederii sale într-un hotel din Paris. Atras de acesta, Durant a făcut o schiţă a modelului şi a propus-o ca emblemă Chevrolet. O a treia ipoteză este prezentată de Margery Durant, soţia lui William, care susţine că soţul său a remarcat logo-ul unei reclame dintr-un ziar în timpul unei vacanţe în Virginia şi l-a adaptat pentru brandul Chevrolet.
Aşa cum a fost spusă de însuşi Enzo Ferrari, povestea din spatele logo-ului este următoarea: Celebrul căluţ a fost pictat pentru prima oară pe fuselajul avionului de luptă al lui Francesco Baracca, un aviator din Primului Război Mondial. În 1923, Enzo l-a întâlnit pe contele Enrico Baracca, tatăl eroului, iar apoi mama lui, contesa Paulina, i-a spus: „Ferrari, pune calul fiului meu pe maşinile tale. Acesta îţi va aduce noroc”. Calul a fost, şi încă mai este, negru, la care a fost adăugat fundal galben canar, care este culoarea oraşului Modena.
Logo-ul Lamborghini este uşor de descifrat: Ferruccio Lamborghini era zoda taurului şi iubea coridele. Aproape toate modelele au purtat numele unor tauri celebri sau ale unor rase de tauri.
Steaua cu trei colţuri simbolizează dominaţia pământului, a mărilor şi a aerului. Daimler a desenat-o pentru a sugera că Mercedes produce motoare pentru uzul terestru, maritim şi aerian.
Originea logo-ului este reflectată în numele companiei: „Mitsu” înseamnă „trei” în japoneză, în timp ce „hishi” (pronunţat „bishi”) este un cuvânt pe care japonezii l-au folosit mult timp pentru a desemna o formă de romb sau de diamant. Unite acestea reprezinta elicea unui vapor, amintind că la începuturile companiei aceştia produceau şi astfel de componente.
Emblema Porsche este aproape identică cu cea a oraşului Stuttgart. Legenda spune că oraşul a fost construit pe locul unei ferme de armăsari, iar coarnele de cerb şi dungile au fost împrumutate de pe steagul Regatului Wurtemberg (azi landul Baden-Wurtemberg).
Logo-ul Subaru este inspirat din grupul de stele din constelaţia Taurului numit “Cloşca cu pui”. În limba japoneză, formaţiunea poartă numele Subaru, care înseamnă “împreună”, “a guverna” sau “a se aduna”. Un al motiv pentru care japonezii lu-au ales este de a reprezenta cele şase companii care au fuzionat pentru a crea Fuji Heavy Industries.