Suntem numai ochi şi urechi la lecţia expertului (VIDEO)
Unii ştiu de frânarea cu stângul, alţii cred că e o caterincă, iar cei mai puţini chiar o fac. Câteodată e bine. Ia timp de acomodare şi de învăţare a maşinii, însă odată ce înţelegi avantajele, te întorci greu la dreptul pe frână.
Piloţii de raliu fac asta tot timpul şi nu o fac degeaba. Şi dacă ei nu ştiu, atunci de ce?
Iată avantajele frânării cu stîngul, conform Jalopnik, site care a dat peste acest clip pe Youtube.
Câştigi timp (avantaj dacă alergi la raliuri). Timpul în care muţi piciorul drept de pe acceleraţie pe frână şi înapoi e preţios atunci când lupta se dă la miimi de secundă.
Control simultan al acceleraţiei şi al frânei. Un lucru pe care nu poţi să-l faci cu un singur picior decât prin tehnica heel-to-toe (next level, o să vorbim mai încolo). Aşa cum s-ar întreba orice om, de ce să foloseşti ambele pedale în acelaşi timp? În momentul frânei, greutatea se mută spre faţa maşinii şi ajunge direct la roţile faţă. Rezultă aderenţă mai bună şi aşezarea mai bună a maşinii pe viraj, cu botul “muşcând” virajul, aşa cum se spune. Ideea finală e că stai mai departe de axul drumului şi nu ajungi pe contrasens. Simultan, logic şi în consecinţă, spatele este degrevat şi maşina se roteşte (asta e bine pentru drift-eri). Ok, acum vor spune unii că ăsta e un lucru pe care îl obţii şi din frânatul cu dreptul. Da, dar nu poţi să “îi dai gaz” cât să faci corecţii în funcţie de cât pleacă maşina de spate sau în funcţie de cât de mult vrei să mai stai pe viraj sau cât de repede vrei să ieşi din el.
Astfel, cei care au făcut tutorialul – şi suntem de acord 100% cu ei – frânatul cu stângul e foarte bun când îl stăpâneşti ca lumea, pe drumuri alunecoase. E comparabil cu acceleraţia pe care o faci pe gheaţă ca să redresezi maşina atunci când alunecă şi trebuie să-şi recapete tracţiunea.
Atenţie însă!!! Nu vă înfigeţi piciorul stâng în frână, începeţi cu exerciţii uşoare, în zone închise. Ciupiţi frâna, nu trebuie să faceţi gaură în covoraş. Observaţi mereu comportamentul maşinii şi reacţiile. Şi cu acceleraţia e la fel. Uşor-uşor înveţi ca la carte. Şi e nevoie de mult exerciţiu.