Crezi că eşti un bun părinte la volan? Testează-ţi cunoştinţele aici! Mai jos, unul dintre articolele care te ajută să-ţi protejezi familia, şi mai ales copiii, de accidente.
Orice părinte responsabil ştie, sau ar face bine să ştie, că un copil mic trebuie transportat neapărat într-un scaun special în deplasările cu maşina. Achiziţionarea unui scaun dedicat este doar primul pas, însă şi mai important este modul în care se face poziţionarea scaunului şi montarea acestuia în habitaclu. Dacă vreţi să citiţi în profunzime, aveţi şi un articol dedicat. Dar iată cei 5 paşi obligatorii:
1. Scaunul de copii trebuie să fie unul de foarte bună calitate
Înainte să începeţi instalarea propriu-zisă, asiguraţi-vă că scaunul pe care întenţionaţi să-l folosiţi corespunde cu vârsta şi greutatea copilului dumneavoastră, şi că este unul de calitate, altfel copilului îi va fi greu să stea liniştit în el, sau, mai rău, nu va fi protejat. E adevărat, un scaun de calitate trece, în general, de 500-700 de lei, dar viaţa copilului vostru şi liniştea în habitaclu valorează mult mai mult!
2. Nu este necesar un sistem ISOFIX, dar asiguraţi-vă că aţi montat corect scaunul
De asemenea, dacă maşina vă permite, încercaţi să alegeţi un sistem de prindere ISOFIX, pentru o mai bună fixare a scaunului. Întotdeauna citiţi cu atenţie instrucţiunile oferite de producător pe eticheta ataşată scaunului. Dacă nu doriţi un sistem ISOFIX, luaţi un scaun care să se poată monta uşor cu centurile de siguranţă. Strângeţi cu atenţie centurile, pentru a fixa cum se cuvine scaunul!
3. Legea română NU permite montarea pe scaunul din faţă!
Scaunul de copii se montează întotdeauna pe bancheta din spate! Dacă aveţi un copil de doar câteva luni, atunci scaunul se montează cu spatele spre direcţia de mers. Dacă aveţi un copil mai greu de 9 kg, capabil să se ţină singur în picioare, atunci puteţi poziţiona scaunul cu faţa spre direcţia de mers. Alegeţi întotdeauna locul din dreapta, pentru ca în cazul staţionării, copilul să fie cât mai aproape de partea cu trotuarul.
4. Blocaţi uşile şi geamurile din spate!
Odată instalat scaunul, asiguraţi-vă că blocaţi uşile cu ajutorul butonului amplasat pe interiorul portierei. Pentru un plus de siguranţă, blocaţi şi accesul copiilor la geamurile electrice din comenzile maşinii.
5. Obişnuiţi-vă copiii de mici cu regula: centura de siguranţă se poartă pe toate scaunele!
Asiguraţi copilul cu centura oferită de scaun, iar dacă este necesar, petreceţi şi centura maşinii prin lăcaşurile speciale din scaunul pentru copil. Iar înainte să plecaţi la drum, mai asiguraţi-vă încă o dată că totul este instalat corect şi copilul poate călători în siguranţă. Centura NU este opţională pentru copii, ci obligatorie!
Testează-ţi şi tu cunoştinţele, aici!