5 sfaturi vitale pentru siguranţa copiilor în maşină

Publicat: 02 06. 2014, 16:08
  1. Copiii trebuie ţinuţi în scaune dedicate. Fără excepţii.

 

Un copil ţinut în braţe nu va fi protejat în cazul unui impact sau al unei frânări bruşte. De aceea, cele mai mari şanse de supravieţuire sunt oferite de poziţionarea acestuia într-un scaun dedicat sau de asigurarea cu o centura de siguranţă pentru copii. Puţini ştiu, însă legea prevede ca cei mici cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunii lor.

 

  1. Folosiţi MEREU scaunul special şi centura pentru copii, chiar şi în cazul deplasărilor scurte.

 

Statisticile spun că majoritatea accidentelor în care sunt implicate autovehicule în care se află copii se produc în apropierea domiciliului. În acelaşi timp, aceste deplasări scurte sunt cele în care părinţii nu îşi poziţionează copiii în scaune dedicate sau în centuri speciale.

 

  1. Evitaţi echipamentele second-hand. Vă vor ajuta să economisiţi bani, dar îi pot costa viaţa pe copiii voştri.

 

Este aproape imposibil de evaluat starea de funcţionare a unui scaun pentru copii second-hand, gradul de uzură sau eventualele defecte. Ca soluţie, încercaţi să împrumutaţi aceste obiecte de la prieteni sau apropiaţi în care aveţi încredere, sau faceţi un efort şi investiţi într-un scaun nou, care să vă protejeze eficient copiii.

 

  1. Nu lăsaţi copiii singuri în maşină şi nu-i scăpaţi din ochi, nici măcar preţ de câteva secunde.

 

Cei mici se rănesc de cele mai multe ori neintenţionat, iar lipsa de supraveghere din partea părinţilor poate duce la evenimente mai puţin fericite. Geamurile electrice, de exemplu, trebuie blocate de şofer, fiindcă o declanşare accidentală le poate prinde degetele şi mâinile celor mici. Acest sfat se aplică şi în cazul portierelor, care trebuie blocate pentru a evita deschiderea în timpul mersului.

 

  1. Învăţaţi să ignoraţi cererile copiilor, fiindcă acestea vă pot distrage atenţia de la drum.

 

Încercaţi să rezistaţi nevoii de a răspunde imediat unui copil aflat în spate, fie că acesta a început să plângă, vă cere ceva sau vă trage de haine sau de păr. Sub nicio formă nu vă întoarceţi către el în timp ce conduceţi, ci încercaţi să opriţi într-un loc sigur, care să vă permită să vă concentraţi atenţia asupra nevoilor copilului. Şi deşi se înţelege de la sine, o vom spune iar: conduceţi prudent şi preventiv, mai ales când aveţi responsabilitatea de a vă menţine copiii în siguranţă.