VIDEO: BMW i8, primele imagini şi informaţii oficiale!

Autor: Adrian Mihălţianu 11 sept. 2013 Prezentări

Inginerii BMW au fost de-a dreptul obsedaţi de reducerea greutăţii maşinii, precum şi de distrubuţia cât mai bună a maselor pe punţi. Electromotorul compact, transmisia şi electronica de putere sunt amplasate în apropierea punţii faţă, propulsată electric. Motorul turbo pe benzină, amplasat împreună cu transmisia în partea din spate a BMW i8, îşi transferă puterea pe cel mai scurt traseu posibil, adică roţile spate. Ca o amprentă finală a acestei distribuţii echilibrate a maselor, acumulatorul litiu-ion este dispus central în automobil, uşor în faţă comparativ cu mijlocul maşinii, pentru a fi ferit în caz de accident.

Uşile au o structură interioară din CFRP (plastic ranforsat cu fibre de carbon), iar exteriorul este din aluminiu. Astfel, masa uşilor este redusă cu 50% comparativ cu designul convenţional. Pielea scaunelor este de calitate superioară şi e tăbăcită natural, pentru că BMW vrea să pună accentul pe ecologie şi dezvoltarea durabilă începând cu această maşină.

Uşile de tip fluture apar pe prototip. Nu ştim dacă şi pe maşina de serie…

Suportul din magneziu al panoului de instrumente reduce masa pe două fronturi – pe de-o parte, prin designul inteligent care duce la o scădere cu aproape 30% a masei în comparaţie cu BMW Seria 6. În plus, rigiditatea structurală ridicată furnizează un efect de întărire care permite reducerea numărului de componente, astfel încât masa scade cu încă 10%. A fost acordată atenţie până şi conductelor de aer condiţionat, care sunt acum din plastic şi mai uşoare cu 60% faţă de componentele convenţionale, îmbunătăţind totodată şi acustica datorită proprietăţilor de absorbţie a sunetului.

Datorită faptului că electronica de putere şi electromotorul sunt conectate direct, cantitatea de cabluri necesare este redusă, în timp ce utilizarea parţială a firelor de aluminiu aduce o nouă scădere a masei. Designul ultrauşor este şi o caracteristică a sistemelor de şasiu BMW i8 – printre care roţile, unde jantele standard (20 de inci, din aluminiu forjat) combină designul aerodinamic cu reduceri de masă. Aplicarea riguroasă a strategiei de design ultrauşor se extinde şi la şuruburile şi buloanele din aluminiu, care sunt mai uşoare cu aproximativ 45% faţă de componentele corespunzătoare din oţel, dar care au aceeaşi rezistenţă şi funcţionalitate.

Spatele nu e chiar în stilul obişnuit al ultimelor BMW-uri. Remarcaţi soluţia eleronului dublu!

De asemenea, BMW i8 este primul automobil de serie din lume care este echipat cu sticlă ranforsată chimic. Această tehnologie, utilizată până în prezent în special la fabricarea terminalelor smartphone, are ca rezultat o rezistenţă foarte mare. Paravanul dintre compartimentul pasagerilor şi portbagajul BMW i8 constă în două straturi de sticlă ranforsată chimic, fiecare cu o grosime de numai 0,7 milimetri, cu o folie acustică între acestea. Pe lângă proprietăţile acustice excelente, un alt avantaj al acestei soluţii este scăderea masei cu aproximativ 50% în comparaţie cu sticla laminată convenţional.

Pagini: 1 2 3 4 5 6


Urmărește Promotor.ro pe Google News

Citește și...



Comentarii
Inchide