Top 10 drumuri spectaculoase din România

Autor: Adrian Mihălţianu 09 iun. 2013 Prezentări

Deşi încă nu e finalizat cu toate elementele de siguranţă, deşi este încă oficial închis circulaţiei auto pe porţiunea Obârşia Lotrului – Rânca, Transalpina este nu doar cel mai înalt drum asfaltat din România (ajunge la 2154 metri altitudine în pasul Urdele), ci şi cel mai dificil, atât prin complexitatea virajelor sale, cât şi a diferenţei de altitudine, dar şi a lungimii sale (circa 140 km).

Fără a avea spectaculozitatea panoramică a Transfăgărăşanului, Transalpina te ţine la înălţime

Dinspre Transilvania, urcuşul se face la început lin, printr-o vale interminabilă mărginită (deocamdată) de păduri sănătoase. Poţi aborda Transalpina şi dinspre Sibiu, urcând prin Poiana Stânii şi coborând prin Dobra, pe un drum despre care vom vorbi pe îndelete în revista din iulie-august 2013. Dinspre Muntenia, urcă dinspre Novaci.

O altă abordare vine dinspre Dobârca – Poiana Sibiului – Jina – Dobra. Şi arată aşa!

Nu aborda drumul cu uşurinţă – pe mare parte nu există parapeţi, iar prăpăstiile se cască sute de metri mai jos. Peisajele se vor schimba brusc în golul alpin, iar aici vei avea parte de zeci de kilometri care amestecă serpentinele cu drumul mai drept de creastă, cu privelişti ameţitoare de-o parte şi de alta, inclusiv cu lacuri glaciare. Senzaţia când ajungi sus, în cele două porţiuni ale drumului aflate la peste 1900 de metri, este euforică. O rugăminte, totuşi: ai mare grijă de natura înconjurătoare, nu ieşi cu maşina de pe drumul asfaltat, nu porni un grătar şi nici nu arunca vreun gunoi în preajmă. Platoul alpin se reface extrem de greu.

Sperăm ca aceste locuri să nu fie invadate de melteni…

Pentru un şofer cu experienţă, indiferent de maşină, acest drum va fi o încântare, o experienţă pe care va dori să o repete cât mai repede posibil. Pentru pasageri, zecile de serpentine nu vor fi la fel de plăcute, dar peisajul va compensa. Meltenii sunt rugaţi să o ia prin Valea Oltului. Mâncare se găseşte la pensiunile din Rânca, sau lângă lacul Oaşa Mică. Alimentaţi din Sebeş sau Novaci, în rest nu vei găsi nicio benzinărie.

Unul dintre motivele pentru care viteza trebuie să fie moderată pe Transalpina

Durata: 4h-6h, în funcţie de ritm. Încearcă să-l parcurgi mai repede şi îi vei pierde farmecul. Dificultate medie pe zonele subalpine, mare şi foarte mare în zonele golului alpin. Atenţie mare la prognoza meteo, aici ninge şi în miez de vară!

Ar mai fi şi alte drumuri, unele chiar mai spectaculoase, dar le veţi regăsi în revista ProMotor de iulie-august 2013!

Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Urmărește Promotor.ro pe Google News

Citește și...



Comentarii
Inchide