44 de ani în 4 minute. Istoria celui mai puternic brand motorsport [VIDEO]

Autor: Adrian Mihălţianu 05 iun. 2015 Prezentări

Atunci când se lansa BMW Motorsport, în 1972, la radio power-play-ul era American Pie, războiul din Vietnam era în plină desfăşurare, mai era doar un an până la prima mare criză a petrolului, iar pe la noi prin ţară se juca finala Cupei Davis la tenis între echipa Ilie Năstase şi Ion Ţiriac şi americani, pierdută in extremis.

BMW era deja în plin avânt în motorsport, dar maşinile sale erau preparate de echipe private şi se ridica deja problema conceperii unor maşini proprii, sub un departament controlat integral de BMW. Povestea începe în momentul în care, pentru realizarea conceptului BMW Turbo, germanii au folosit un şasiu de la un 2002, pe care au montat un motor de 200 de CP preluat de pe acelaşi celebru 2002 şi l-au poziţionat median – o premieră pentru marca bavareză. Desenat de Paul Bracq, cel care crease mai multe modele Mercedes-Benz intrate apoi în istorie şi era responsabil de designul trenurilor de mare viteză din Franţa (TGV), apoi de designul seriilor 3, 5 şi 7 de la BMW, BMW Turbo a câştigat titlul de Concept al Anului şi avea să anunţe intrarea puternică a mărcii bavareze pe tărâmul sportivităţii.

1978: Naşterea primului M: M1

Au trecut însă 6 ani până când departamentul de motorsport să creeze o maşină de serie inspirată de conceptul BMW Turbo, însă atunci când aceasta a văzut lumina zilei, lumea a rămas uluită. În afara formelor generale, nu mai avea nimic în comun cu conceptul prezentat la Munchen în 1972. Naşterea primului M din istorie a fost însă o poveste chinuită: şasiul era conceput de Lamborghini, dar era produs de Marchesi în Modena, Italia, pentru că cei de la Lambo au reuşit să spargă banii primiţi de la guvernul Italiei pe alte proiecte şi n-au mai fost în stare să ducă la capăt primele prototipuri. Motorul de şase cilindri în linie cu 24 de supape era preparat de BMW Motorsport, iar asamblarea finală a maşinii se făcea la Bauer, în Germania. Designul era marca ItalDesign Giugiaro, de aceea acest M arată atât de diferit de restul maşinilor BMW!

BMW M1, o maşină unică şi irepetabilă în toată istoria BMW

Doar 399 de exemplare destinate şoselelor au fost produse, iar versiunea de serie avea performanţe fenomenale pentru acel timp: motor de 3.5 litri 277 CP, 0-100 km/h în 5.6 secunde, o viteză maximă de 262 km/h. Un an mai târziu însă, BMW reuşea cea mai mare lovitură de imagine din istoria sa: convingea cu o valiză de bani (unii ar spune literalmente o valiză de bani) piloţii din Formula 1 să participe într-un campionat numit BMW M1 Procar Championship, în care să se lupte de la egal la egal cu piloţii din World Sportscar Championship (viitorul World Endurance Championship), European Touring Car Championship (actualul WTCC) şi alte serii internaţionale.

Era o şansă formidabilă pentru piloţii celebri din campionatele de turisme să se bată cu zeii din Formula 1, dar cursele nebuneşti care au urmat au arătat că aceştia nu erau degeaba cei mai bine plătiţi piloţi din lume – cele două ediţii ale Procar au fost câştigate de Niki Lauda şi de Nelson Piquet, iar majoritatea curselor au avut pe podium tot piloţi de Formula 1. Oportunitatea era şi pentru aceştia din urmă una unică: toată lumea avea fix aceeaşi maşină, fără niciun fel de modificări care să avantajeze sau să dezavantajeze pe cineva, iar M1 Procar a fost ocazia de a demonstra talentul de pilot în condiţii perfect egale pentru toată lumea. 



M1 Procar a fost, fără îndoială, cel mai interesant campionat din istoria motorsportului. Păcat că visul a durat prea puţin

56 de exemplare M1 Procar au fost produse de-a lungul timpului, maşina având un motor de 470 CP care realiza sprintul de la 0-100 km/h în 4.3 secunde şi prindea o viteză maximă de 311 km/h.

Dar BMW începea să înţeleagă că nu era nevoie de un supercar pentru a atrage marele public interesat de sportivitate, aşa că s-a apucat de treabă…

1980 – 1983: Anii de tatonări şi scurta aventură în Formula 1

Primul exemplar „normal” cu litera M pe el a fost BMW M535i E12, în realitate un 535i obişnuit, cu motor de 218 CP care realiza sprintul de la 0-100 km/h în 7.5 secunde, pentru o viteză maximă de 225 km/h, căruia BMW i-a adăugat câteva accesorii optice pentru a recupera măcar o parte din banii investiţi în motorsport sub litera M. 1410 de exemplare au fost vândute din această maşină, altminteri foarte bună, dar nedemnă de numele unui adevărat M.

Un singur titlu pentru BMW în Formula 1, cu controversata echipă Brabham

BMW s-a concentrat apoi pe Formula 1, acesta fiind şi motivul pentru care a renunţat la campionatul Procar după doar două sezoane. Şi, ca de obicei, atunci când BMW se concentrează pe ceva anume, a reuşit rapid să facă performanţă: campioni ai lumii în 1983 cu Nelson Piquet, după ce Renault a fost penalizat pentru nerespectarea regulamentului, iar cei de la Ferrari au avut propriile lor probleme. Să ne reamintim că şeful echipei Brabham era nimeni altul decât Bernie Ecclestone… Totuşi, nu i-a scăpat nimănui ironia faptului că BMW, specialistul în motoare cu şase cilindri în linie, câştiga un campionat cu un motor turbo în patru cilindri, montat într-un şasiu Brabham. BMW avea să continue prezenţa în Formula 1, cu rezultate mai degrabă modeste, dar vestea bună pentru fani a venit un an mai târziu, în 1984…

Citeşte continuarea poveştii BMW M în pagina următoare… –>


Pagini: 1 2 3


Urmărește Promotor.ro pe Google News

Citește și...


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide