În ciuda opiniei generalizate, în cazul unui cutremur puternic nu eşti mai în pericol în interiorul unei clădiri decât în interiorul unei maşini. Dimpotrivă, uneori s-ar putea ca riscurile tale să crească exponenţial, dar totul depinde de cel puţin câteva elemente esenţiale de care trebuie să ţii cont. Ce trebuie, aşadar, să faci dacă te prinde cutremurul în maşină?
Iată 7 greşeli pe care le fac foarte mulţi şi pe care trebuie să fii atent să le eviţi cu orice preţ.
1. Nu fi neatent la volan. Trebuie să-ţi dai seama că este un cutremur
Dacă simţi că maşina trepidează, redu treptat viteza şi uită-te cu atenţie la traficul din jur. Între timp, alţi şoferi pot intra în panică şi pot frâna brusc. Multe dintre accidentele mortale în caz de cutremur au loc din cauză că şoferii nu au ştiut ce se întâmplă şi au crezut că e ceva în neregulă cu maşina lor. Din acest motiv, fie au oprit prea brusc, fie au oprit maşina într-un loc periculos sau au făcut una dintre celelalte greşeli de mai jos. Lasă întotdeauna o distanţă suficientă între tine şi cei din faţa ta, pentru a putea manevra în caz de pericol.
2. Nu intra în panică
Panica este cea care omoară cei mai mulţi oameni în cutremurele puternice, dar nu catastrofale. La un cutremur de până în 6.9 pe scara Richter, majoritatea clădirilor nu va avea probleme prea mari. Dimpotrivă, oamenii panicaţi care ies alergând din clădiri sau care se reped în mijlocul carosabilului se pun – şi te pun pe tine, ca şofer – într-un foarte mare pericol.
Păstrează-ţi calmul, redu viteza şi caută atent un loc în care să te opreşti în siguranţă.
3. Nu opri într-un loc periculos, pe poduri, sub versanţi, clădiri sau stâlpi
Maşina are o structură de rezistenţă orientată preponderent spre partea sa frontală, dar dacă este una modernă, este destul de rezistentă şi la răsturnare. Asta înseamnă că pavilionul său va fi suficient de rezistent pentru a face faţă cioburilor şi cărămizilor de mici dimensiuni care pot cădea împrejur.
Nu contează înălţimea clădirii, fereşte-te cât poţi de ele!
Pavilionul însă nu te va apăra de blocurile mari şi grele de beton sau de cărămizile căzute de la înălţime! Din acest motiv, e bine să eviţi oprirea în imediata apropiere a unei clădiri, sub un copac mare sau un stâlp. Încearcă să opreşti cât mai departe de ele!
Rezistentă, dar nu prea. 3-4 metri distanţă de o clădire de 2-3 etaje ar trebui să fie suficienţi. Triplează distanţa faţă de un bloc de 10 etaje
Evită, de asemenea, să opreşti pe malul unui râu sau să rămâi prea multă vreme într-o zonă inundabilă, în special în cazul unui cutremur foarte puternic. De asemenea, nu opri niciodată lângă un versant abrupt de munte, sau dacă eşti obligat să faci asta, opreşte cât mai departe de acesta şi fii pregătit să ieşi rapid din maşină. Altfel, poţi păţi ca mai jos…
Şoferii au oprit, dar au oprit prost, chiar lângă un versant care a luat-o apoi la vale
De asemenea, evită să intri sau să opreşti pe un pod sau sub el. Acestea sunt cele mai susceptibile la prăbuşire în cazul unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter.
Şi nu uita, evită podurile. Mai ales cele lungi! Dacă nu-ţi place dansul…
4. Rămâi în maşină. Nu ieşi din ea cât timp pământul încă se mai zgâlţâie
Deşi maşina nu e indestructibilă, e totuşi o armură de metal în jurul tău. Dacă ai oprit într-un loc ferit, eşti mai apărat de probleme în maşină decât în afara ei – unii au fost accidentaţi mortal în timp ce ieşeau panicaţi din maşină, de către alţi şoferi care nu au oprit la timp, sau au fost loviţi de crăci de copac sau de bucăţi de sticlă şi tencuială căzute de la clădirile dimprejur. Descuie uşile, deschide geamurile pentru orice eventualitate (în cazul deformării caroseriei să poţi ieşi prin ele) şi stai calm în interiorul ei, fiind alert la ce se întâmplă împrejur.
Chiar dacă te-a prins o viitură, deschide geamurile şi ieşi doar când maşina dă semne că se scufundă
Dacă în jurul tău au căzut fire electrice, nu te grăbi să ieşi din maşină – în ea eşti apărat de descărcările electrice. Dacă totuşi ieşi, evită cu orice preţ să le atingi.
5. Nu te pune sub maşină. Nici lângă ea
Unii sfătuiesc să ieşi şi să te ascunzi fie sub, fie lângă maşină. Nu e OK. Evident, dacă te întinzi lângă maşină, rişti să fii călcat de alţi şoferi sau chiar de propria maşină. Iar faptul de a te ascunde sub maşină nu te va proteja în cazul puţin probabil în care o întreagă clădire se va prăbuşi peste maşina ta, căci aceasta va fi aplatizată peste tine. Dacă te afli foarte aproape de o clădire şi nu poţi pleca de acolo imediat cu maşina, ieşi repede din ea şi îndepărtează-te de pericol. Dacă eşti într-o parcare etajată, caută locurile obişnuite de refugiu, cât mai spre interiorul clădirii, căci a sta în maşină în acest caz nu te va ajuta. Evident, nu fugi pe scări.
6. Nu-ţi continua drumul peste curgeri de apă sau crăpături mari în asfalt
Dacă cutremurul s-a oprit, fii foarte atent cum îţi continui drumul. În primul rând, şoseaua poate fi slăbită pe alocuri, iar dacă eşti într-o zonă muntoasă, pot cădea stânci de pe versanţi, sau chiar versanţii cu totul.
Efectul unui singur bolovan căzut de pe versant…
Nu te aventura cu maşina peste crăpăturile mari din asfalt şi în niciun caz peste vreun pod deja inundat de o viitură, chiar dacă vorbim de doar câţiva centimetri de apă.
Chiar şi dacă ai un camion de un milion de tone. Just don’t.
Apropo, fii atent şi la vehiculele de urgenţă – dacă ai parcat pe marginea drumului sau a autostrăzii, e cazul să eliberezi urgent locul!
7. Reconectează-te cu lumea înconjurătoare, dar nu în timp ce conduci
E mai bine să trimiţi SMS-uri decât să încerci să suni în cazul unui cutremur puternic. De asemenea, comunicaţiile de date nu suferă la fel de mult în cazul unui astfel de eveniment, aşa că poţi alege să comunici tuturor că eşti bine prin contul tău de social media, sau prin aplicaţii de tip Viber. Fă acest lucru însă doar dacă staţionezi, nu în timp ce conduci!
În paralel, nu uita că radioul naţional este sursa principală de ştiri cu o astfel de ocazie, aşadar rămâi contectat pe acesta pentru a primi informaţii oficiale, unele pot privi chiar drumul din faţa ta. Alte aplicaţii care te pot ajuta în astfel de cazuri sunt Waze, Google Maps şi altele asemenea.
Dacă aveţi şi voi alte sfaturi cu privire la comportamentul la volan în cazul unui cutremur, le ascultăm cu plăcere!