De la bătrâna Dacia 1310 şi Aro M461 la Ferrari F355 Berlinetta, clipurile celor de la Depeche Mode sunt absolut un deliciu pentru fanii maşinilor clasice. Căci Depeche Mode este probabil trupa care are cele mai multe videoclipuri în care maşinile joacă rolul principal. Şi nu numai, căci şi unele dintre cele mai tari hituri ale lor vorbesc despre acelaşi lucru…
Dave Gahan, solistul trupei Depeche Mode, n-a avut o adolescenţă prea liniştită. Printre altele, îi plăcea la nebunie să fure maşini, să se dea cu viteză prin oraş cu ele şi apoi să le dea foc. „Era ceva demenţial. Îmi plăcea senzaţia pe care o aveam când furam o maşină, plecam cu scârţ şi apoi eram urmărit de Poliţie. Mă ascundeam cu maşina după un zid şi simţeam cum îmi bate inima cu putere – mă vor prinde, nu mă vor prinde?”, mărturisea Dave într-un interviu.
Muzica l-a salvat pe Dave din centrele de corecţie unde ajunsese în urma aventurilor sale cu maşini, dar caracterul său sălbatic a rămas în cântecele trupei. Iar pasiunea sa pentru condus şi pentru evadat la volanul unei maşini sau pe un motor se reflectă în multe dintre ele. Faptul că multe dintre videoclipurile lor sunt regizate de Anton Corbijn, un alt pasionat de maşini vechi, nu putea fi decât o întâmplare fericită.
Să începem cu Behind the Wheel, unde apare un BMW Isetta din 1957 (care mai apare şi în Never Let Me Down Again, dar şi un Piaggio Vespa. Normal, nu e vorba de a lăsa volanul din mână pe seama Ei, ci despre abandonul în mâinile iubitei, dar piesa rămâne unul dintre cele mai tari cântece de drum din istorie.
Actorul principal din A Question of Time este un Harley-Davidson cu ataş, numai bun pentru a transporta un bebeluş, nu? În acelaşi an, trupa integra sunetul unui demaraj în piesa Stripped, iar maşina pe care o distrug cu baroasele pare a fi o Lada 1200 (care, sincer, chiar merita asta), în timp ce în fundal se mai văd cadavrele unui Citroën GS şi ale unui Mercedes-Benz 230 SL, printre altele.
În 1989 şi 1990, trei dintre hiturile lor cuprind modele celebre de maşini: Dodge Ram în Personal Jesus, Chevrolet Bel-Air în The World in My Eyes şi Ford Fairlane în Policy of Truth. Toate maşinile astea au un numitor comun: redau o atmosferă în care absolut fiecare detaliu contează, pentru că vorbesc pe sufletul celor care caută să evadeze cumva şi să-şi regăsească drumul – singuri, sau cu iubirea vieţii lor.
După supradoza de droguri care era să-l omoare pe David Gahan în 1996, şi clipurile devin mai sumbre şi mai sofisticate. Dar maşinile continuă să fie o prezenţă importantă în ele. În Useless avem un Ford Cortina din 1981, iar în Only When I Lose Myself avem nu mai puţin de patru maşini excepţionale: un Cadillac DeVille, un Cadillac Eldorado, un Chevrolet Caprice Classic şi un Ferrari F355 Berlinetta. Ce fac ei cu maşinile în acest clip halucinant, vedeţi mai jos.
În Dream On, maşina este un Lincoln Continental Mark IV din 72, iar călătoria iniţiatică este reluată ca temă generală – întotdeauna într-o maşină, întotdeauna pe un drum care duce nicăieri, întotdeauna spre o (falsă) revelaţie.
Schimbare de regizor, schimbare de registru. În A Pain That I’m Used To, avem o cursă de maşini cât se poate de spectaculoasă:
Să nu uităm şi de magnificul Wrong, în care ni se arată cam ce poţi face dacă te trezeşti legat la gură şi la mâini într-o maşină care merge singură cu spatele… (şi în Freelove apare o maşină care merge singură, dar ea răspândeşte dragostea…)
Normal, sunt mult mai multe clipuri în care maşinile joacă un rol important, însă eu închei acest articol-tribut cu acela (Peace) în care apar şi maşinile noastre româneşti: Dacia 1310, Dacia 1410 Sport şi AroM461… alături de o actriţă româncă. O recunoaşteţi? 🙂
După atâtea maşini superbe, aproape că putem să-l iertăm pe Dave că a făcut reclamă la Golf 7 – în definitiv, peste 30 de ani, şi această maşină va deveni un clasic, nu? 🙂
Dacă am uitat sau trecut cu vederea vreuna dintre piesele lor pe care le ascultaţi la drum lung, nu ezitaţi să-mi scrieţi în comentarii! Preferata voastră? 🙂