Avem catedrală, nu ne trebuie spitale

Autor: Vlad MIRONESCU 22 nov. 2018 Opinii
Avem catedrală, nu ne trebuie spitale

110 milioane de euro până acum, dintre care 25% fondurile Bisericii, iar restul Guvern şi primării, pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Chiar luna trecută au mai venit 104 milioane de lei de la Guvern. 1.000 de oameni lucrează în trei schimburi.

În România, avem 5,2 milioane de angajaţi, dintre care aproape 50% plătiţi cu salariul minim pe economie, iar doar 16% câştigă peste 700 de euro. Pensia medie e 1.122 de lei, cu diferenţe mari de la zonă la zonă. Cifrele astea nu reflectă o ţară bogată. Şi totuşi, angajaţii dau la stat, statul Catedralei, iar pensionarii livrează direct la sursă.

Încerc să-mi explic de ce dau oamenii bani la biserică. Este o investiţie făcută din sărăcie, în sărăcie. Dau că n-au şi şi-ar dori să aibă. Dau pentru noroc, dau pentru sănătate. Dau pentru că speră că li se va întoarce.

Şi se întoarce, pentru fiecare leu dat de Patriarhie, autorităţile au dat trei.

Ce mi se pare uimitor este că tocmai după o anumită vârstă, când cel mai de preţ bun devine sănătatea, această tendinţă de vindecare prin miracol de sus se accentuează. Ar trebuie să scăpăm de mentalitatea de stat medieval şi să înţelegem că, deşi vindecările miraculose sunt binevenite, în 2018 omul se tratează într-un spital, alături de un medic şi medicamente. Dar e nevoie de bani, de aici şi investiţia modică în Biserică. Se speră că 10 lei daţi săptămânal către Cel de Sus prin intermediari vor feri o cheltuială de 2000 de lei într-un spital. Un fel de sănătate cumpărată în rate.

Dacă tot vorbim de bani publici, la un spital n-am auzit să muncească 1.000 de oameni în trei schimburi să fie gata. În acel document de care a uitat toată lumea – Programul de Guvernare 2017-2020, se vorbea de 8 spitale regionale, un spital de 2.500 paturi în Bucureşti şi modernizarea unităţilor de primiri-urgenţă. Poate cu spitalele ridicate, dacă sosea boala, cei mai puţin norocoşi nu mai trebuiau să stea în frig sau în îmbulzeală, la coadă la moaşte, pentru sănătate. O primeau ca europenii din Vest, la căldură şi lumină de neon, iar zgomotul clopotelor mamut de 33 de tone care vor fi auzite pe o rază de 15 kilometri(!) ar fi avut doar rol de pansament moral.


Urmărește Promotor.ro pe Google News

Citește și...



Comentarii
Inchide