VIDEO. Ce trebuie să ştiţi despre cauciucurile reşapate

Autor: Marius Vișan 24 dec. 2015 Știri auto
VIDEO. Ce trebuie să ştiţi despre cauciucurile reşapate

 

 

Pentru majoritatea şoferilor venirea iernii înseamă montarea cauciucurilor de iarnă. Dacă vor să economisească ceva bani montarea unor cauciucuri reşapate poate fi o alegere destul de convenabilă. Adevărul.ro ne prezintă ce sunt anvelopele reşapate şi dacă merită să facem o astfel de alegere. Anvelopele reşapate sunt practic nişte pneuri second-hand care sunt supuse unui proces de rematriţare prin care li se prelungeşte durata de viaţă utilă. 

Procesul de reşapare poate fi executat în două moduri, ambele implicând tratarea termică, care se face fie la cald, fie la rece. Cauciucurile uzate pot fi reşapate de maxim trei ori, durata lor de viaţă scăzând cu fiecare aplicare a acestei operaţiuni. Durată de viaţă este mai scăzută decât în cazul cauciucurilor noi. Dacă o anvelopă nouă are o durată de viaşă de 4-5 ani, cele reşapate rezistă puţin peste doi ani.     

Utilizarea cauciucurilor reşapate este complet legală, dacă acestea se dace conform indicaţiilor Uniunii Europene – ele trebuie testate conform aceloraşi criterii şi sarcini precum anvelopele noi şi clasificate potrivit acestora.   

Cauciucurile reşapate costă până la jumătate din preţurile unora noi, ceea ce se transmite într-o economie destul de importantă făcută la achiziţionarea de seturi. 

Citeşte şi VIDEO – FOTO. Flota de lux a Poliţiei Române 

Citeşte şi Ce mesaj de „mulţumire” a primit un şofer care a parcat pe trotuar – FOTO

Citeşte şi VIDEO. Flota de „pitici” a ministrului Adrian Curaj

 

Anvelopele reşapate de iarnă

Anvelopele de iarnă pot fi folosite în cazul în care ajung la parametrii asemănători cu cele noi în urma procesului de reşapare.

În general anvelopele de iarnă sunt mult mai rar date către reşapare decât cele normale, ceea ce înseamnă ca majoritatea anvelopelor de iarnă second-hand sunt vechi sau chiar foarte vechi. Astfel, pot apărea probleme din cauza unui proces de îmbătrânire al cauciucului care îi afectează aderenţa, elasticitate şi îi reduce considerabil durata de folosire.  

Dacă anvelopele de iarnă se uzează până la punctul încât profilul lor ajunge mai mic de 5 milimetri, atunci ele sunt practic ineficiente pentru condiţii de iarnă, iar această uzură ar putea fi periculoasă pentru conducerea pe drumuri proaste în timpul iernii. Se recomandă folosirea anvelopelor reşapate de iarnă mai mult pentru zone urbane, sau folosirea lor pe drumuri de calitate.  

Pe scurt, utilizarea cauciucurilor de iarnă reşapate este legală, dar în acelaşi timp prezintă şi destule compromisuri calitative. Ele pot fi o alternativă convenabilă dacă nu folosiţi automobilul personal foarte des iarna. Însă, în celelalte cazuri, este mai recomandat să utilizaţi anvelope noi.

Citeşte şi 7 maşini second hand de care trebuie să te fereşti

 

Alături aveţi un clip video în care puteţi vedea cum se face reşaparea anvelopelor.

Citeşte şi VEŞTI BUNE despre starea de sănătate a lui Schumacher

Citeşte şi TOP: Cele mai fiabile maşini second-hand de familie din Germania

Citeşte şi TOP 5 cele mai economice maşini diesel

Citeşte şi VIDEO. Asta e maşina de lux a ministrului Anca Dragu

Citeşte şi TÜV Report 2015 – cele mai fiabile maşini second hand din Germania

Citeşte şi VIDEO. Mercedes Royale 600 – Cea mai bizară maşină din 2015

 


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Vlad MIRONESCU
Vlad MIRONESCU

Comentarii
Inchide