Timbrul de mediu a fost declarat ilegal. Statul român trebuie să restituie banii încasaţi

Autor: Marius Vișan 13 iun. 2016 Știri auto
Timbrul de mediu a fost declarat ilegal. Statul român trebuie să restituie banii încasaţi

 


Curtea Europeană de Justiţie a emis pe 9 iunie o decizie prin care stabileşte că timbrul de mediu este ilegal. Prin urmare statul român este obligat să restituie şi timbrul de mediu (taxa auto în vigoare) pentru maşinile second-hand, asta după ce şi celelalte trei forme ale taxei au fost declarate nelegale, scrie Profit.ro.

Astfel, cei care au achitat taxa după 15 martie 2013 îşi pot cere banii înapoi, urmând ca aceştia să-şi primească banii integral şi nu în tranşe, pentru că Ordonanţa guvernamentală care stipulează că statul trebuie să înapoieze sumele în rate nu se referă şi la timbrul de mediu.

Conform sursei, decizia CJUE este motivată de două discriminări: prima se referă la scutirea de acest timbru pentru maşinile pentru care s-a plătit o taxă auto anterior, iar cea de-a doua la faptul că pentru maşinile second hand aflate pe piaţă, timbrul se datorează la vânzare, un moment nesigur. 

În acest caz statul român va trebui dea înapoi, la fel ca în cazul celorlalte variante ale taxei auto, şi actualul timbru de mediu care a intrat în vigoare prin OUG 9/2013.

Celelalte forme ale taxei auto declarat nelegale de CJUE au fost: Legea nr. 343/2006 (taxă specială pentru autovehicule, care se percepea începând cu 1 ianuarie 2007 maşinilor înmatriculări prima oară în România), OUG. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, Legea nr. 9/2012 din 6 ianuarie 2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule nu doar la prima înmatricule în România, ci şi, în anumite condiţii, cu ocazia primei transcrieri în România a dreptului de proprietate asupra unui vehicul rulat.



Condiţiile restituirii integrale a vechii taxe auto, publicate în luna aprilie a acestui an

În luna aprilie a acestui an, guvernul a elaborat o procedură de restituire a sumelor reprezentând taxa specială pentru care va permite proprietarilor de maşini să ceară restituirea integrală a vechii taxe auto, fără a deschide o acţiune în instanţă. O astfel de procedura a fost pusă în discuţie încă din luna ianuarie a acestui an, dar abia în luna aprilie cei aproximativ un milion de români, care au achitat taxa între 2007 şi începutul anului 2013 au putut să înainteze dosarele de restituire către ANAF. Una din condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cel care solicită restituirea taxei este să-şi fi achitat toate dările către ANAF.

Dosarul anexat cererii de restituire trebuie să conţină:
– actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, împreună cu împuternicirea dată acestuia (copie);
– documentul care atestă plata taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante (în lipsa acestui document, verificarea plăţii se va face în baza informaţiilor deţinute de autorităţi);
– cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare (original şi copie).

Dosarele de restituire a taxei vor fi soluţionate în cel mult 45 de zile.

Dacă dosarul este soluţionat favorabil Trezoreria va vira sumele în contul bancar al proprietarului autoturismului, în tranşe de câte 20%, pe parcursul a cinci ani.



Urmărește Promotor.ro pe Google News



Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide