Omenirea a depăşit deja un secol de când se bazează pe rezervele de petrol. Din păcate, acestea sunt finite, aşa încât, la un moment dat, în 1956, geofizicianul american M. King Hubbert a lansat aşa numita Peak Theory (Teoria vârfului).
Conform acesteia, într-o zonă în care se descoperă petrol procesele de extracţie şi de producţie au o creştere exponenţială, ajungând la un vârf, după care urmează un declin drastic al producţiei, din cauza terminării rezervelor de petrol.
Ca exemplu, încă de la jumătatea secolului trecut, Hubbert a calculat faptul că producţia de petrol în SUA va atinge maximul la începutul anilor ’70 – lucru care s-a şi întâmplat. Ceea ce ne duce la o altă predicţie a sa: vârful producţiei de petrol pe plan mondial ar trebui să fie atins în perioada 2005 – 2015.
Deşi la un moment dat OPEC a luat măsuri pentru limitarea producţiei de petrol, specialiştii consideră că acest lucru înseamnă doar amânarea momentului culminant cu 10-15 ani. Deci, în cel mai bun caz, producţia maximă de petrol pe plan mondial se va înregistra undeva în 2020-2025. După care, pe fondul epuizării resurselor, producţia şi consumul de combustibili petrolieri vor scădea vertiginos.
Se pare, totuşi, că suntem mult mai aproape de acest moment, deoarece în ecuaţie intră dezvoltarea mult mai rapidă decât se estimase a ţărilor considerate, până nu demult, ca făcând parte din lumea a treia. China, India şi Brazilia au înregistrat creşteri spectaculoase ale consumului de produse petroliere în ultimii ani.
Prin urmare, sunt semnale din ce în ce mai serioase că epoca petrolieră se apropie vertiginos de final, deşi mulţi oficiali ale organizaţiilor petroliştilor încearcă să calmeze pieţele, afirmând că resursele sunt suficiente pentru încă o jumătate de secol. Aceştia sunt, însă, contrazişi de specialişti şi sceptici (de exemplu, cei de la WikiLeaks), care consideră că mai avem cel mult 10 ani până când vom începe să resimţim cu adevărat criza petrolieră.
Iată mai jos un grafic suficient de intuitiv relativ la istoricul resurselor petroliere de pe planeta noastră:
CarSort’s Peak Oil Infographic