David Bressler, profesor canadian la departamentul de agricultură şi nutriţie al Universităţii din Alberta, a găsit o soluţie interesantă pentru folosirea resturilor bovinelor afectate de boala vacii nebune, care a avut un impact foarte serios asupra industriei cu carne de vacă în Canada începând din 2003.
Conform Ministerului Agriculturii din Canada, părţile afectate de acest virus sunt creierul, nervii ataşaţi de creier, ochii, amigdalele, măduva spinării şi nervii anexaţi acesteia, precum şi porţiuni din intestinul mic. Toate aceste organe sunt considerate deşeuri de către autorităţi, de teama că ar putea cnţine virusul vacii nebune, care afectează iremediabil şi oamenii.
Totuşi, profesorul Bressler, în urma cercetărilor sale, a reuşit să pună la punct un sistem prin care aceste proteine pot fi sparte în subcomponente, la temperaturi ridicate, iar apoi combinate cu alte proteine astfel încât se poate obţine un material similar, ca şi structură şi durabilitate, materialului plastic, având avantajul că este ecologic.
Pentru moment, compania de subansamble şi componente auto The Woodbridge Group testează această tehnologie, iar rezultatele sunt foarte promiţătoare, profesorul Bressler susţinând că în maximum un an plasticul astfel realizat va putea fi folosit pe scară largă.
Implicaţiile cercetărilor sale sunt de amploare, deoarece astfel vor putea fi folosite sute de tone de „deşeuri” provenind de la bovine, mai ales pe fondul presiunilor guvernamentale asupra producătorilor de materiale plastice, aceştia fiind obligaţi să crească proporţia de compuşi ecologic în detrimentul celor proveniţi din industria petrochimică.
Aşadar, în curând vom avea în maşinile noi componente din plastic obţinut din… vaci nebune!