Ne aflăm în mijlocul verii, iar meteorologii anunţă zile foarte călduroase în perioada care urmează. În acest context climatizarea este una dintre cele mai importante opţiuni ale maşinii. Totuşi, mai există persoane care preferă să se răcorească prin metode naturale, ca să zicem aşa, una dintre ele fiind deschiderea geamului.
Dacă sunteţi una din acele persoane aflaţi că până la 80 km / oră este mai eficient să ţii geamul deschis, iar peste această viteză este mai eficient să foloseşti aerul condiţionat.
Iată câteva metode prin care ne putem răcori maşina. Pe unele din ele probabil că Ie cunoaşteţi deja, altele însă sigur vi se vor părea nişte ciudăţenii.
– Parcarea maşinii la umbră. Un loc de parcare la umbră este visul oricărui şofer, dar nu întotdeauna avem norocul să găsim aşa ceva. Aşa că pentru celelalte situaţii e bine să citiţi sfaturile de mai jos;
– Parasolarele. Montate în partea din faţă ele reflectă razele soarelui, reduc temperatura din maşină şi previn deteriorarea interiorului;
– Punerea unor cârpe ude peste grilele de aerisire. Pătrunderea aerului prin aceste cârpe va răcori atmosfera, iar schimbarea lor constantă va face ca ambianţa din interior să fie suportabilă;
– Condusul fătă încălţăminte. Acoperitea picioarelor contribuie la supraîncălzirea corpului, aşa că renunţarea la încălţăminte poate fi o soluţie;
– Punerea unei cutii pline cu gheaţă lângă grilele de aerisire. Astfel aerul care va pătrunde în maşină va fi mai răcoros.
– Geamurile ionizate sau cele cu folie de protecţie solară. Acestea resping razale solare şi previn supraîncălzirea interiorului.
– Ventilator suplimentar. Montearea unui ventilator mai mare sau mai mic, pe bord poate fi o alternativă;
– Metoda chinezească. Pare puţin cam de domeniul SF-ului dar există o metodă mai neconveniţională de răcorie a unei maşini care a stat mult timp la soare. Aceasta presupune deschiderea geamului de pe partea şoferului, iar uşa pasagerului din dreapta trebuie închisă şi deschisă de cel puţin 5 ori consecutiv. După efectuarea acesor mişcări temperatura din habitaclu scade cu 10 grade.
Sursă: Libertatea.ro