De la început trebuie precizat că vorbim de un prototip care încă nici măcar nu a fost testat serios. Totuşi, e o idee care merită explorată: folosirea vântului pentru a încărca bateriile unei maşini electrice.
În teorie, Transport Turbine ar trebui ca, odată montat pe acoperişul maşinii, să utilizeze curentul de aer prin intermediul mini-turbinelor cu frecare foarte redusă şi să asigure încărcarea bateriilor electrice. Unii ar putea chiar să spere că suntem foarte aproape de o soluţie de genul perpetuum mobile…
Din păcate, în practică lucrurile nu stau aşa de optimist. În primul rând, un astfel de dispozitiv afectează aerodinamica maşinii, odată cu creşterea vitezei turbulenţele aerodinamice contribuind exponenţial la creşterea consumului de enegie al maşinii.
În al doilea rând, se pune problema eficienţei producerii curentului electric printr-un astfel de dispozitiv: s-ar putea ca viteza necesară pentru ca mini-turbinele să genereze suficient curent să ducă la consumarea bateriei într-un ritm chiar mai alert.
Ideea de faţă este supusă multor controverse, dar există o situaţie în care, într-adevăr, Transport Turbine pare interesant: când maşina este parcată, vântul poate face mini-turbinele să producă o cantitate mică de energie electrică. Şi, indiferent cât de puţin curent electric ar produce, acesta ar fi gratis în această situaţie.
Folosirea turbinelor de aer rămâne interesant de explorat, câtă vreme se poate obţine un câştig de energie suficient. Aşa cum sistemele de recuperare a energiei la frânare sau start/stop automat în trafic s-au generalizat extrem de rapid, s-ar putea ca şi un sistem precum Transport Turbine să devină viabil în curând.
Sursa: Gizmodo
Voi ce credeţi:
CÂT DE BUNĂ VI SE PARE SOLUŢIA TRANSPORT TURBINE?