Mașinile electrice produse de chinezi sunt și cu 10.000 de euro mai ieftine. Care este explicația
Producătorii chinezi de mașini electrice vin cu un avantaj major în fața celor europeni. Aceștia reușesc să producă autoturisme care sunt și cu 10.000 de euro mai ieftine.
Producătorii chinezi vin cu o diferență de câteva mii de euro când vine vorba de producerea automobilelor electrice, iar acesta este unul din motivele pentru care producătorii europeni nu scot pe piață așa de multe mașini de clasă mică, pentru oraș.
Costurile aferente bateriilor mașinilor electrice sunt încă foarte mari, iar marjele de profit nu sunt încă destul de mari la modelele de clasă mică pentru a justifica această investiție. La unele modele, bateria ajunge să coste și mai mult de jumătate din costul de producție.
Care sunt avantajele care le permit chinezilor să construiască mai ieftin?
China se specializează din ce în ce mai mult pe producția de baterii electrice, iar europenii nu pot îngrădi venirea unor astfel de modele pe piețele lor, spune Patrick Koller, șef al Forvia, al șaptelea cel mai mare furnizor de componente auto din lume, citat de Hotnews.ro.
Printre avantajele pe care chinezii le au și care le permit să producă mai ieftin se numără costurile mai mici cu cercetarea și dezvoltarea, costuri reduse cu forța de muncă și cheltuieli de capital mai mici.
Europenii sunt cei care ar trebui să se teamă de chinezi
Tot Koller a afirmat că situația nu îi vizează pe americani, cât îi vizează pe europeni, deoarece taxele din SUA sunt atât de mari, încât chinezilor le este mai greu să își facă acolo cotă de piață. Brandurile chineze au intrat pe piața europeană în ultimele luni și au acaparat deja o cotă de 10% în rândul mașinilor electrice noi.
Conform unui raport, prețurile pentru mașini electrice au crescut de la 48.000 euro în 2015, la 55.000 euro în 2022. În China, trendul este invers. Apariția mai multor modele electrice mici a dus prețurile de la 66.000, la 31.000 euro.
Forvia a apărut odată cu preluarea francezilor de la Faurecia a companiei germane Hella. Cele două au fabrici în România.