Drumurile viitorului ar putea fi generatoare de energie electrică. VIDEO

Autor: Adrian Mihălţianu 30 mai 2014 Mașini electrice

Miliarde de kilometri pătraţi de şosele ar putea fi acoperite, în viitor, de panouri fotovoltaice care pot produce energie electrică suficientă pentru iluminatul stradal, panourile stradale şi maşinile electrice care au nevoie de curent pentru a funcţiona.

Toate acestea au fost gândite de o familie din Statele Unite ale Americii care a creat sistemul numit Solar Roadways. Momentan, cei doi – soţ şi soţie – au reuşit să construiască un prototip funcţional al pavelelor inteligente care – speră ei – vor ajunge să acopere suprafeţe vaste de drumuri din lumea întreagă.

Unităţile gândite de cei doi integrează panouri fotovoltaice, LED-uri multicolore, rezistenţe electrice pentru încălzire şi un microprocesor. Panourile fotovoltaice sunt acolo pentru a capta energia soarelui şi a o transforma în curent electric, LED-urile pot fi folosite pentru a crea marcaje rutiere, rezistenţele electrice se încălzesc iarna pentru a topi zăpada care cade pe şosea, iar microprocesorul controlează întreaga unitate, transformând-o, practic, într-o bucată de şosea inteligentă.

Drumul care le face singur pe toate: adună energie solară şi oferă marcaje rutiere inteligente

Pentru ca razele soarelui să ajungă la fâşiile fotovoltaice, pavelele sunt acoperite cu un strat de sticlă ultrarezistentă care a trecut de toate testele posibile şi imposibile, conform proiectului celor doi.

De altfel, ideea americanilor a primit deja mai multe rânduri de finanţare atât de la statul american, cât şi de la diferite companii care au organizat competiţii de tehnologie. Iar asta nu e tot.

Solar Roadways a ajuns pe site-ul de finanţare voluntară Indiegogo, unde iniţiatorii au cerut un milion de dolari americani pentru construirea unei parcări pavate cu invenţia lor. Pare foarte mult, într-adevăr, însă campania de finanţare nu s-a terminat încă, iar proiectul a primit peste 1,6 milioane de dolari de la donatori.

Practic, panourile inteligente pot fi montate pe orice suprafaţă de rulare, nu doar pe şosele

Practic, dacă ar ajunge să fie construite în serie, costurile ar scădea foarte mult, iar drumurile acoperite cu aceste panouri ar ajunge să se plătească singure, fiindcă energia electrică produsă poate fi vândută.

Singura problemă pe care eu o văd este sistemul foarte complicat de montare. Spre deosebire de asfaltul clasic, care are nevoie doar de o suprafaţă plată, panourile inteligente au nevoie de o structură de bază mai complexă, care integrează cabluri de curent şi date, dar şi un canal pentru apele pluviale.

VIDEO:

Tu ce crezi: are acest proiect şanse să devină realitate?


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide